Operatieassistent

Geen dag is hetzelfde! Je bent iedere dag betrokken bij verschillende operaties. Er is namelijk steeds een andere specialisme in actie in de operatiekamer. De ene dag assisteer je bij een orthopedische operatie, de volgende dag bij een urologische en de dag daarna bij weer iets heel anders. Afwisselend? Zeker weten! 

Als operatieassistent ben je verantwoordelijk voor het aanwezig zijn van de juiste materialen, specialistische instrumenten en geavanceerde apparaten. Samen met je collega van de anesthesie (verdoving) zorg je voor de opvang en begeleiding van de patiënt vanaf het moment dat deze op de operatiekamer arriveert en weer naar de verkoeverkamer (uitslaapkamer) gaat. Zodra de patiënt slaapt (of het te opereren gedeelte is verdoofd), kan de operatie beginnen en ben jij de rechterhand van de medisch specialist. Met jouw inzet loopt de operatie soepel.

Om je werk goed te kunnen doen, moet je natuurlijk weten wat de behandeling inhoudt, welke complicaties daarbij kunnen optreden, waarop je bedacht moet zijn, welke technieken worden gebruikt, welke apparatuur daarbij nodig is en hoe deze functioneert. Omdat de veiligheid van de patiënt voorop staat moet je steeds vooruit denken, zowel bij kleine als grote, gecompliceerde operaties. Uitdagend? Ook nog!

Wat word je? En waar?

Operatieassistent in een ziekenhuis. Je werkt op een operatieafdeling en bevind je vooral op de operatiekamers.

Twee routes tot Operatieassistent

Je kunt (bij ons) Operatieassistent worden via twee routes: 

 1. Inservice opleiding: Je krijgt voor de duur van je opleiding een leer-arbeidsovereenkomst bij ons ziekenhuis. Deze opleiding verzorgen we in samenwerking met de Academie van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam. Ieder half jaar kun je bij ons solliciteren op een vacature. Houd hiervoor onze website goed in de gaten!
 2. Hbo-Verpleegkunde met Technische stroom (hbo-VT): Deze opleiding is een combinatie van de opleiding Verpleegkunde en de opleiding tot Operatieassistent (of anesthesiemedewerker). Vanaf het 3e leerjaar kan je solliciteren voor een leren-werken-plaats op de OK en krijg je een leer-arbeidsovereenkomst bij het ziekenhuis. Voor de hbo-VT opleiding werken wij samen met de Fontys Hogeschool Eindhoven. Aanmelden voor deze route kan bij Fontys Hogeschool Eindhoven zelf. 

Toelatingseisen voor de opleiding 

Voor de inservice opleiding:

 • Minimaal mbo-4 of een havo-diploma

Voor hbo-VT opleiding:

 • Havo met natuur & gezondheid of natuur & techniek
 • Mbo-4 (doktersassistent, apothekersassistent, tandartsassistent, verpleegkunde of dierenartsassistent paraveterinair)

Inhoud van de opleiding

Je leert onder andere:

 • hoe je bij de verschillende specialismen de juiste instrumenten moet kiezen en aangeven.
 • hoe je de arts assisteert, bijvoorbeeld door het operatiegebied vrij te houden zodat hij of zij overal goed bij kan;
 • hoe je moet functioneren in een multidisciplinair team waarin alles gestroomlijnd moet lopen;
 • over de anatomie en fysiologie van het lichaam en de verschillende ziekten en trauma’s die mensen kunnen krijgen. Ook de diagnose en achtergronden van de aandoening komen aan bod. Dat is belangrijk, zodat je inzicht krijgt in de operatietechnieken en je leert te anticiperen op wat er tijdens de operatie gebeurt;
 • hoe je zorgt voor de veiligheid van de patiënt en het operatieteam.

Over de opleiding

Inservice opleiding:
Deze hbo-opleiding bestaat uit een combinatie van leren en werken en duurt in totaal 3 jaar. De startmomenten zijn in maart en september. Bij de start van de opleiding krijg je een leer-arbeidsovereenkomst. Er zijn vier leerperioden, namelijk:

 1. De Beroeps Voorbereidende Periode: De periode duurt 6 maanden en moet met een voldoende afgesloten worden om de opleiding te vervolgen. 
 2. Leerjaar 1 (6 maanden)
 3. Leerjaar 2 (12 maanden)
 4. Leerjaar 3 (12 maanden)


Hbo-VT:
De opleiding duurt 4 jaar en start ieder nieuw schooljaar (in september). De opleiding is als volgt ingedeeld:

 • Leerjaar 1: Theorie en een stage van 8 weken op de operatiekamer
 • Leerjaar 2: Theorie en 20 weken stage op een verpleegafdeling
 • Leerjaar 3 & 4: Werken en leren met een leer-arbeidsovereenkomst. Eén dag per week volg je onderwijs op school.  


Beide opleidingen zijn modulair en opbouwend: eerst theorie en dan leren toepassen in de praktijk. Je loopt ook verschillende stages buiten het OK-complex. Elke periode of leerjaar wordt afgesloten met praktijk- en theorie toetsen. Je gaat als student bij ons zowel op de OK in Dordrecht (Dordwijk) als op de OK van Zwijndrecht aan de slag. Natuurlijk wordt het leren en werken voor jou opgebouwd van laagcomplexe operaties tot hoogcomplexe operaties. Tijdens de opleiding doe je ervaring op bij alle specialismes, dus je gaat ontzettend veel zien en leren. In je laatste leerjaar ga je ook meedraaien in de avond- en nachtdiensten. 

Kosten van de opleiding

Voor de inservice opleiding geldt: 

 • Je krijgt een leer-arbeidsovereenkomst voor de duur van de opleiding
 • Het Albert Schweitzer ziekenhuis betaalt je opleiding
 • Je ontvangt een salaris conform CAO Ziekenhuizen

Voor hbo-VT opleiding geldt: 

 • Schooljaar 1 en 2 betaal je zelf (de kosten hiervoor vind je op de site van de hogeschool zelf)
 • Tijdens leerjaar 3 en 4 betaalt het Albert Schweitzer ziekenhuis je opleiding en je ontvangt een salaris conform de CAO Ziekenhuizen

Het Albert Schweitzer ziekenhuis op Social Media

Werken bij ASz op Instagram

Bekijk onze Instagram feed

Naar boven