Operatieassistent

Geen dag is hetzelfde! Je bent iedere dag betrokken bij verschillende operaties. Er is namelijk steeds een ander specialisme in actie in de operatiekamer. De ene dag assisteer je bij een orthopedische operatie, de volgende dag bij een urologische operatie en de dag daarna bij weer iets heel anders. Afwisselend? Zeker weten!

Als operatieassistent ben je verantwoordelijk dat de juiste materialen aanwezig zijn, maar ook alle specialistische instrumenten en geavanceerde apparatuur. Samen met je collega van de anesthesie (de rechterhand van de anesthesioloog) zorg je voor de opvang en begeleiding van de patiënt vanaf het moment dat deze op de operatiekamer komt en weer naar de verkoeverkamer (uitslaapkamer) gaat. Zodra de patiënt slaapt (of het te opereren gedeelte is verdoofd), kan de operatie beginnen en ben jij de rechterhand van de snijdende medisch specialist. Met jouw inzet loopt de operatie soepel.

Om je werk goed te kunnen doen, moet je natuurlijk weten wat de behandeling inhoudt, wat de stappen van de operatie zijn, welke complicaties daarbij kunnen optreden, waarop je moet letten, welke technieken worden gebruikt, welke apparatuur daarbij nodig is en hoe deze functioneert. Daarbij gebruik je een enorme schat aan anatomische kennis. Omdat de veiligheid van de patiënt voorop staat moet je steeds vooruitdenken en anticiperen, zowel bij kleine als grote, gecompliceerde operaties. Uitdagend? Jazeker!

Wat word je? En waar?

Operatieassistent in een ziekenhuis. Je werkt op een operatieafdeling en bevind je vooral op de operatiekamers.

Twee routes tot operatieassistent

Je kunt (bij ons) operatieassistent worden via twee routes:

  1. Inservice opleiding: Je krijgt voor de duur van je opleiding een leer-arbeidsovereenkomst bij ons ziekenhuis. Deze opleiding verzorgen we in samenwerking met de Academie van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam. Ieder half jaar kun je bij ons solliciteren op een vacature. Houd hiervoor onze website goed in de gaten!
  2. Hbo-Verpleegkunde met Technische stroom (hbo-VT): Deze opleiding is een combinatie van de opleiding Verpleegkunde en de opleiding tot Operatieassistent (of anesthesiemedewerker). Vanaf het derde leerjaar kan je solliciteren voor een leren-werken-plaats op de OK en krijg je een leer-arbeidsovereenkomst bij het ziekenhuis. Voor de hbo-VT opleiding werken wij samen met de Fontys Hogeschool Eindhoven. Aanmelden voor deze route kan bij Fontys Hogeschool Eindhoven zelf.

Toelatingseisen voor de opleiding

Voor de inservice opleiding:

  • Minimaal mbo-4 of een havo-diploma

Voor hbo-VT opleiding:

  • Havo met natuur & gezondheid of natuur & techniek
  • Mbo-4 (doktersassistent, apothekersassistent, tandartsassistent, verpleegkunde of dierenartsassistent paraveterinair)

Inhoud van de opleiding

Je leert onder andere:

  • Hoe je bij de verschillende specialismen de juiste instrumenten moet kiezen en aangeven;
  • Hoe je de arts assisteert, bijvoorbeeld door het operatiegebied vrij te houden (presenteren) zodat hij of zij overal goed bij kan;
  • Hoe je moet functioneren in een multidisciplinair team waarin alles gestroomlijnd moet lopen;
  • Over de anatomie en fysiologie van het lichaam en de verschillende ziekten en trauma’s die mensen kunnen krijgen. Ook de diagnose en achtergronden van de aandoening komen aan bod. Dat is belangrijk, zodat je inzicht krijgt in de operatietechnieken en je leert te anticiperen op wat er tijdens de operatie gebeurt;
  • Hoe je zorgt voor de veiligheid van de patiënt en het operatieteam.

Over de opleiding

Inservice opleiding:
Deze hbo-opleiding bestaat uit een combinatie van leren en werken en duurt in totaal twee jaar en tien maanden. De startmomenten zijn in maart en september. Bij de start van de opleiding krijg je een leer-arbeidsovereenkomst. De opleiding volgt de structuur van het CZO-flex level onderwijs waarbij EPA’s (entrustable professional activities) centraal staan. Hierdoor is maatwerk mogelijk. Meer informatie hierover is te vinden op de website van CZO Flex Level.

Hbo-VT:
De opleiding duurt vier jaar en start ieder nieuw schooljaar (in september). De opleiding is als volgt ingedeeld:

  • Leerjaar 1: Theorie en een stage van acht weken op de operatiekamer
  • Leerjaar 2: Theorie en 20 weken stage op een verpleegafdeling
  • Leerjaar 3 & 4: Werken en leren met een leer-arbeidsovereenkomst. Eén dag per week volg je onderwijs op school. Ook dit gaat via de structuur van het CZO-flex level onderwijs waarbij de EPA’s centraal staan.

Tijdens beide opleidingsvormen werk je aan je competenties en groei je als professional in een veilige leeromgeving. De op school aangeboden theorie kan je direct toepassen in de praktijk. Er vindt toetsing plaats zowel op school als in de praktijk. Er is een logische opbouw van laagcomplexe naar hoogcomplexe zorg, waarin je steeds toewerkt naar het assisteren en instrumenteren. Je gaat als student bij ons zowel op de OK in Dordrecht (Dordwijk) als op de OK van Zwijndrecht aan de slag. Tijdens de opleiding doe je ervaring op bij alle specialismes, dus je gaat ontzettend veel zien, leren en doen. Daarbij doorloop je ook diverse stages in en om het ziekenhuis.

Kosten van de opleiding

Voor de inservice opleiding geldt:

  • Je krijgt een leer-arbeidsovereenkomst voor de duur van de opleiding
  • Het Albert Schweitzer ziekenhuis betaalt je opleiding
  • Je ontvangt een salaris conform CAO Ziekenhuizen

Voor de hbo-VT opleiding geldt:

  • Schooljaar 1 en 2 betaal je zelf (de kosten hiervoor vind je op de site van de hogeschool zelf)
  • Tijdens leerjaar 3 en 4 betaalt het Albert Schweitzer ziekenhuis je opleiding en je ontvangt een salaris conform de CAO Ziekenhuizen

Zorg met hoofd, hart en ziel

Naar boven