Ondersteuning bieden… op z’n Eds

Achter de geraniums zitten? Dat is niks voor Ed. Hij is wekelijks als vrijwilliger te vinden in ons ziekenhuis, waar hij patiënten en bezoekers verwelkomt en ondersteuning biedt bij de patiëntenregistratie. “Ik wil tijdens mijn pensioen graag in beweging blijven en in contact zijn met mensen. Mijn huidige vrijwilligersfunctie sluit naadloos aan bij deze behoefte. Ik stap elke keer weer met veel energie op de fiets naar het Albert Schweitzer ziekenhuis!”

Van leraar naar vrijwilliger

Voor zijn pensionering was Ed werkzaam in het onderwijs. Eerst als leraar op een basisschool, erna als leraar Engels en Informatiekunde (IT) op het voortgezet onderwijs. “Naast mijn functie als onderwijzer, deed ik veel IT-klusjes op school. Zo bracht ik bekabeling aan, installeerde ik nieuwe computerprogramma’s en hielp ik collega’s die ondersteuning nodig hadden met hun computer.” Dat Ed nu patiënten helpt om digitaal een preoperatieve vragenlijst in te vullen, is dan ook geen onbekend terrein voor hem.

Diverse functies

“Mijn vrijwilligersfunctie bij het invullen van de preoperatieve vragenlijsten, heb ik altijd gecombineerd met een activiteit op een andere afdeling. Eerst ben ik begonnen op de oogpolikliniek waar ik koffie en thee schonk en patiënten hielp die hulp nodig hadden, erna heb ik gedurende de coronaperiode gezondheidsvragenlijsten afgenomen bij bezoekers van het ASz. Daarna ben ik als gesprekspartner begonnen op de dialyse afdeling en heb ik veel bijzondere contacten opgebouwd. Momenteel verwelkom ik patiënten en bezoekers in de centrale hal.”

De dankbaarheid is groot

“Als mensen binnenkomen in het ziekenhuis, probeer ik aan te voelen wie er behoefte heeft aan een praatje. De dankbaarheid is ontzettend groot. Of het nu iemand is die voor het eerst in het ASz komt of een patiënt die meerdere keren per week terugkomt: een vriendelijk gezicht en luisterend oor wordt erg gewaardeerd. Het ene moment omdat ik iemand ondersteun bij het invullen van een vragenlijst, het andere moment omdat ik een patiënt opvang die alleen naar het ziekenhuis komt voor een opname en behoefte heeft aan een praatje."

Geeft veel energie

“Het geeft een fijn gevoel dat ik iets voor andere mensen kan betekenen. Daarnaast is het contact met collega vrijwilligers en medewerkers van het ziekenhuis altijd erg prettig. We hebben een heel leuk team waarin we er met elkaar voor zorgen dat de patiënt een fijne ervaring heeft. Dit alles maakt dat ik altijd met veel frisse zin naar mijn vrijwilligersdienst fiets. Ik blijf hier nog wel even!”

Wil jij je ook inzetten als vrijwilliger in het Albert Schweitzer ziekenhuis en ben je minimaal één dagdeel van vier uur per week beschikbaar? Solliciteer en wordt onderdeel van ons team!

Zorg met hoofd, hart en ziel

Naar boven