Een luisterend oor bieden... op z’n Fleurs

Met haar diploma mbo-verpleegkunde op zak, is Fleur onlangs gestart als leerling dialyseverpleegkundige in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Om de maand zit zij een paar dagen in de schoolbanken, de rest van de tijd doet zij praktijkervaring op in het ziekenhuis en draait zij vrijwel volledig mee op onze dialyseafdeling. Vooral het sociale aspect en patiënten een luisterend oor bieden, is wat Fleur het meest aantrekt in haar functie.

Veel patiëntencontact

“Tijdens mijn opleiding en stageperiode wist ik eerst niet zo goed welke richting ik op wilde. Via via heb ik een dagje meegelopen op de dialyseafdeling. Mij viel op dat ik op deze afdeling veel meer patiëntencontact had dan op de meeste andere verpleegafdelingen. Het sociale stuk trok mij enorm aan. Er komen veel chronische dialysepatiënten naar het ziekenhuis die om de zoveel tijd een dialysebehandeling ondergaan, van jong tot oud. Sommige patiënten zie je vaker dun hun eigen familie waardoor je echt een band opbouwt!”

Belangrijk onderdeel leven patiënt

“Wat mij het meeste aanspreekt aan het vak als dialyseverpleegkundige? Met stipt op nummer één: de dankbaarheid die je van patiënten terugkrijgt. Je bent een ontzettend belangrijk onderdeel geworden van hun leven en je kunt echt het verschil voor ze maken. Daarnaast heb je een grote verscheidenheid aan taken en verantwoordelijkheden waardoor je erachter komt wat het meest bij je past. Ook werk je nauw samen met een hecht en betrokken team, we doen het echt mét elkaar!”

Elke dag is anders

Als dialyseverpleegkundige voer je de nierfunctie vervangende behandelingen uit bij patiënten met een terminale nierinsufficiëntie en bij patiënten met acute nierfunctiestoornissen. In de dagelijkse praktijk betekent dit dat je de dialyseapparatuur aansluit en patiënten goed in de gaten houdt, gezien alle complexe risico’s. Je coördineert zelfstandig je taken rondom de patiëntenzorg, van goede begeleiding en voorlichting, tot de administratieve vastlegging, tot het regelen van extra zorg. Elke dag is anders!

Goed opleidingsziekenhuis

“Toen ik in het Asz begon, ben ik in een warm bad terecht gekomen! Het is een goed opleidingsziekenhuis met veel doorgroeimogelijkheden. Je bent hier niet een nummer maar écht een medewerker. Ik zou iedereen willen aanraden om eens een dagje op de dialyseafdeling mee te lopen om zelf te ervaren hoe het er hier aan toegaat!”

Zorg met hoofd, hart en ziel

Naar boven