Altijd 100% ervoor gaan.. op z’n Jaaps

Al van kinds af aan houdt Jaap ervan om met zijn handen bezig te zijn en in korte tijd ingrijpende beslissingen te nemen. Zijn jongensdroom kwam dan ook tot werkelijkheid toen hij in het ASz werd aangenomen als ANIOS chirurgie. Jaap: “Ik heb altijd interesse gehad in de chirurgie. Mensen beter maken, dat is het mooiste wat er is!”

Snel kunnen beslissen

“Het besluitvormingsproces heeft me sinds jongs af aan al geboeid. Ik heb altijd veel gezeild. Op het water kan de wind zo omslaan, dan moet je ook in korte tijd kunnen schakelen. Dit geldt ook voor het chirurgisch vak. Wanneer een patiënt met levensgevaar binnenkomt op de spoedeisende hulp, moet je snel kunnen beslissen.” Na zijn oudste coschap, die hij ook in het ASz volgde, koos Jaap ervoor om bij het ASz te blijven en te solliciteren voor ANIOS chirurgie. Jaap: “Na de studie geneeskunde ben ik als ANIOS begonnen om werkervaring op te doen. Dit is ontzettend waardevol. Je raakt in contact met verschillende ziektebeelden waardoor je erachter komt waarin je je verder wil specialiseren. Zo werd ik enthousiast voor kinderchirurgie en ga daar ook mijn promotieonderzoek naar doen. Om vervolgens  te solliciteren voor een opleidingsplek bij de chirurgie.  

Veel diverse taken als ANIOS

Als ANIOS heb je verschillende taken: je fungeert onder andere als zaalarts, loopt met verpleegkundigen visite langs de bedden en stelt behandelplannen op. Daarnaast help je zo nu en dan mee met operaties en sta je op de poliklinische operatiekamer. Ook sta je vaak op de spoedeisende hulp en voer je bepaalde verrichtingen uit, zoals wonden hechten, breuken rechtzetten en het opvangen van patiënten na een trauma-ongeval. Kortom, het is een enorm breed vak waarin je met allerlei ziektebeelden en patiënten te maken krijgt. 

Veilig leerklimaat

“Hoe ik bij het ASz terechtkwam? Van mijn medestudenten hoorde ik goede verhalen over het ASz. Die zeiden dat het een gezellige sfeer en een veilige leeromgeving heeft. En ik moet zeggen, daar is niks aan gelogen! Er is veel ruimte om vragen te stellen en fouten te maken. Daarnaast heb je veel supervisie en de mogelijkheid tot laagdrempelig contact met de specialisten. Ik zou iedereen willen aanraden om eerst een jaar te starten als ANIOS op een gebied dat je eigen interesse heeft. Je wordt in het diepe gegooid waardoor je enorm veel leert in korte tijd en erachter komt waar je je verder in wil specialiseren. Het is een goede basis voor je carrière. Daarnaast lever je al een ontzettend grote bijdrage aan het beter maken van patiënten. En dat is waar je het uiteindelijk voor doet! ” 

Zorg met hoofd, hart en ziel

Naar boven