De beste zorg bieden... op z’n Kasia’s

Als arts in opleiding (AIOS) ben je als afgestudeerd arts werkzaam in ons ziekenhuis en volg je tegelijk een opleiding tot specialist. Als AIOS doe je eigenlijk dezelfde werkzaamheden als een ANIOS (arts niet in opleiding) maar je zelfstandigheid en verantwoordelijkheden nemen toe naarmate je verder in je opleiding bent. Ook volg je als AIOS onderwijs en dien je aan opleidingseisen te voldoen. Beiden werken onder eindverantwoording van een medisch specialist.

Kasia werkt momenteel als derdejaars AIOS op onze afdeling interne geneeskunde. Kasia: “Doordat je op veel verschillende afdelingen stage loopt, kom je erachter wat echt bij je past en waar je je verder in wil specialiseren.”

Je draait volledig mee

Als AIOS volg je, naast het opdoen van veel praktijkervaring, diverse opleidingen om uiteindelijk specialist te worden. Een AIOS-opleiding duurt meestal vijf tot zes jaar. Naast de onderwijsdagen draai je als AIOS volledig mee op de afdeling waar je stage loopt. Om de zoveel maanden switch je van afdeling. Kasia: “Na de overdracht en het inlezen van de patiëntendossiers, loop je samen met de verpleegkundigen visite. Daarnaast bekijk je lab-uitslagen en bedenk je behandelplannen die je vervolgens met de betreffende patiënt bespreekt. Aan het einde van de dag loop je samen met de specialist het plan door en pas je deze waar nodig aan. “

Patiënten begeleiden tijdens ziekteproces

“Ik vind het bijzonder om patiënten te mogen begeleiden in hun ziekteproces. De patiënt duidelijkheid en eerlijkheid bieden, ook bij slecht nieuws, vind ik heel belangrijk. Begrijpen wat er aan de hand is en vervolgens de beste zorg bieden. Met als doel: de patiënt weer gezond naar huis laten gaan. Het komt vaak voor dat je een band opbouwt met de patiënten die op jouw afdeling liggen, dat vind ik bijzonder.”

Kennis opdoen van verschillende ziektebeelden

Kasia: “Ik zou iedereen aanraden om als AIOS in het Albert Schweitzer ziekenhuis te werken. Waarom? Omdat onderwijs centraal staat en het ziekenhuis een grote diversiteit aan specialismes heeft. Hierdoor maak je in één ziekenhuis kennis met allerlei verschillende ziektebeelden. Het is een warm ziekenhuis waar je je in de breedte kunt ontwikkelen. Ook word je als A(N)IOS gekoppeld aan een coach die jou begeleidt in je ontwikkeling binnen het ziekenhuis.” 

Zou je graag een keer mee willen lopen in onze ziekenhuisapotheek om kennis te maken met het team en de werkomgeving? Stuur dan een e-mail naar werken@asz.nl en we prikken snel een datum!

Zorg met hoofd, hart en ziel

Naar boven