Je team laten groeien… op z’n Jaco’s

Hoewel managen hem in het bloed zit, vindt Jaco, de term ‘manager’ maar niets. “Ik wil een coach zijn voor mijn collega’s. Mensen stimuleren, ondersteunen en uitdagen.” En dat is precies wat hij nu doet. Na een lange en afwisselende loopbaan met verschillende functies binnen het Albert Schweitzer ziekenhuis, is Jaco nu afdelingshoofd op de OK.

Sprong in het diepe

Op zijn achttiende begon Jaco in het ASz. Op een studiebeurs in Utrecht kwam Jaco in aanraking met de opleiding tot operatieassistent. Met een studiebeurs begon hij aan de opleiding voor OK assistent in Utrecht. Het technische aspect trok hem aan. Het wereldje kende hij alleen van tv, maar dat beeld bleek in de werkelijkheid heel anders te zijn. “Eigenlijk had ik geen idee waarop ik solliciteerde. Tijdens mijn gesprek mocht ik meekijken op de OK. Dat maakte veel indruk. Ik ging op mijn gevoel af en sprong in het diepe. Met veel plezier ben ik daarna vijf jaar lang operatie assistent geweest.” 

Leidinggeven is ruimte geven

Zijn gevoel volgen is typerend voor Jaco. Dat gevoel leidde hem vervolgens naar nieuwe functies als anesthesiemedewerker, sedatiepraktijkspecialist en dagcoördinator. “Zo kwam ik erachter dat aansturen me goed ligt.” Na 25 jaar werkzaam te zijn in het OK-team werd hij hoofd van de afdeling. “Ineens ging ik 100% van de vloer en was ik niet meer bezig met operationele taken. Dat was even wennen. Ik regelde vroeger alles zelf. Dat moest ik leren loslaten. Ik heb geleerd dat ik minder moet willen oplossen. Dat ik juist moet bijsturen en anderen de kans moet geven. Of eigenlijk mijn collega’s ruimte moet geven, ook om het anders te doen.” 

Als je iets wilt, lukt het je

Jaco is trots op zijn afdeling en zijn collega’s. “Ik ga altijd uit van het goede in mensen. Wie goed doet, goed ontmoet. Ik zeg altijd: Als je iets wilt, lukt het je. Samen lossen we alle problemen op. Soms hebben we hectische dagen, soms hebben we rustige dagen. Rustige dagen vinden sommige collega’s maar saai. Maar een rustige dag is een goede dag. Want dan is alles gegaan zoals het moest gaan” sluit Jaco lachend af. 

Lijkt het jou ook leuk om aan de slag te gaan op de OK? We hebben regelmatig vacatures voor deze functie. Bekijk via onderstaande knop de actuele vacatures!

Bekijk hier onze vacatures

Zorg met hoofd, hart en ziel

Naar boven