Buiten de lijntjes kleuren… op z’n Marella’s

Marella, de van origine nuchtere Zeeuwse, begon na haar middelbare school aan de opleiding verpleegkunde. Kort erna specialiseerde zij zich in oncologie. Tijdens haar periode als verpleegkundige werd zij steeds vaker ingezet om leidinggevende taken op te pakken. Dit beviel Marella zo goed dat zij besloot een management opleiding te starten en te beginnen als afdelingshoofd. Op dit moment is zij afdelingshoofd van de afdeling oncologie en hematologie in het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Midden in het team

“Als afdelingshoofd zet je je samen met je team dagelijks in voor het borgen van de kwaliteit van zorg. Je staat ‘midden in het team’, bent zichtbaar en signaleert wat er speelt. Je bent aanspreekpunt en sparringpartner voor collega’s binnen en buiten het team. Je bent verantwoordelijk voor het bepalen en behalen van de afdelingsdoelen die zijn benoemd in het jaarplan en je sluit wekelijks aan bij uiteenlopende projecten. Kortom, een dag als afdelingshoofd is nooit saai!”

Eerlijk en transparant

Welke eigenschappen je als afdelingshoofd moet hebben? Marella: “Als afdelingshoofd moet je samen kunnen werken maar ook zelfstandig keuzes durven maken. Ook is het goed om ‘out of the box’ te denken. Het makkelijkste is om binnen de kaders te blijven maar buiten de lijntjes kleuren, brengt je vaak veel verder. Verder heb je als afdelingshoofd de taak om eerlijk en transparant te zijn naar je team toe en iedereen gelijk te behandelen. Ik wil dat mijn team echt het gevoel heeft dat ik altijd voor ze klaarsta en naar mij toe kunnen komen wanneer ze iets kwijt willen.”

Mensen in hun kracht zetten

“Ik vind het mooi wanneer je samen met het team dingen kunt bereiken. Door mensen in hun kracht te zetten, te coachen waar nodig en op het juiste moment los te laten. Ik geloof erin dat de beste ideeën tot stand komen wanneer je jouw team de ruimte geeft om deze te ontwikkelen. Dagelijks zet ik mij samen met het team in om patiënten de beste zorg te bieden, elke handeling die we uitvoeren moet de beste zijn voor de patiënt."

Ook in haar leven buiten het ziekenhuis houdt Marella van aanpakken. Zo heeft zij een plekje in de technische commissie van haar volleybalvereniging en is zij daar trainster van een jeugdteam. Ook hier zet zij zich wekelijks in voor het verbeteren van het team en de vereniging.

Lijkt het jou ook leuk om aan de slag te gaan als afdelingshoofd? We hebben regelmatig vacatures voor deze functie. Bekijk via onderstaande knop de actuele vacatures!

Bekijk hier onze vacatures

Zorg met hoofd, hart en ziel

Naar boven