Verpleegkundige hbo

Als verpleegkundige verleen je zorg aan mensen in alle sectoren van de gezondheidszorg. Je werkt met zieke mensen, maar ook gezonde mensen met lichamelijke of met psychische problemen. Bij zieke mensen staat verpleging en begeleiding centraal; bij gezonde mensen preventie.

Een hbo-verpleegkundige is een professional op het hoogste niveau (kwalificatieniveau 6). Je draagt dan ook verantwoordelijkheid voor het gehele verpleegkundige proces. Samen met de patiënt stel je vast welke problemen er zijn en maak je een verpleegplan. Je bewaakt de toestand van de patiënt en rapporteert hierover. Ook informeer je de patiënt en de familie. Je coördineert en organiseert de zorg door verpleegkundigen en door andere hulpverleners.

Opbouw van de opleiding
Als leren en werken je aanspreekt kun je het vak leren in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Het theoretische deel wordt verzorgd door de Hogeschool Rotterdam of Avans Hogeschool Breda. Je leert tijdens je opleiding zorg verlenen in ‘complexe situaties’ die met name is gericht op de kwaliteit van leven van de patiënt.

Je leert zorgactiviteiten van verschillende zorgverleners te regisseren. Als coach leer je nieuwe collega’s te stimuleren en motiveren en stagiairs te begeleiden. Als zorgprofessional houd je je aan beroeps- en ethische codes, en ontwikkel je voortdurend je eigen deskundigheid en bevorder je ook de deskundigheid van anderen.

Start en duur van de opleiding
De opleiding duurt vier jaar. De opleiding start met een voorbereidende periode van twee jaar. Vanaf het eerste leerjaar zijn er stages in de beroepspraktijk. Hiervoor ontvang je een stagevergoeding conform de Cao Ziekenhuizen.

Je kunt er vanaf het derde leerjaar ook voor kiezen om de opleiding te vervolgen in de duale route. Hiervoor kan je solliciteren in week 2/3, dus medio januari, nadat de vacature op deze site is geplaatst. Kijk hier welke vacatures we hebben.

Salaris en collegegeld
Tijdens de duale route ga je regelmatig naar school (gemiddeld een dag per week) en werk je drie dagen in het ziekenhuis. Tijdens de schoolvakanties werk je 32 uur, conform je leerarbeidsovereenkomst. Vanaf het derde leerjaar zijn de kosten voor de opleiding volledig voor het Albert Schweitzer ziekenhuis. Je ontvangt salaris en reiskosten volgens de Cao Ziekenhuizen en het ziekenhuis betaalt het collegegeld en studieboeken.

Zorg met hoofd, hart en ziel

Naar boven