Apothekersassistent

Als Apothekersassistent heb je een verantwoordelijke en afwisselende baan! Je bent een belangrijke schakel tussen mensen die zorg vragen en mensen die zorg bieden. Je bereidt en verstrekt geneesmiddelen en geeft voorlichting aan cliënten over hoe zij geneesmiddelen en medische hulpmiddelen moeten gebruiken. Het werk is zelfstandig, maar je bent ook altijd onderdeel van een team. Als je heel precies bent, wilt werken met de meest moderne apparatuur en cliënten vriendelijk en vakkundig kunt helpen, dan is deze opleiding zeker iets voor jou.

Wat word je? En waar?

  • Apothekersassistent in een apotheek. Er zijn verschillende soorten apotheken:
  • Openbare apotheken
  • Ziekenhuisapotheken
  • Apotheken van gezondheidscentra of huisartsen
  • Poliklinische apotheken
  • Centrale bereidingsapotheken

Met de opleiding tot Apothekersassistent kun je naast de apotheek ook in de farmaceutische industrie gaan werken. Of je kunt verder gaan leren en doorstromen naar verschillende hbo-opleidingen.

Toelatingseisen

Om de opleiding te volgen heb je in ieder geval één van de volgende vooropleidingen:

  • Diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
  • Diploma mbo niveau 2 & 3
  • Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
  • Diploma havo

Inhoud van de opleiding

Bij de opleiding Apothekersassistent krijg je onder andere de vakken: Balietraining, Geneesmiddelenkennis, Anatomie, Fysiologie, Bereiden van geneesmiddelen, Farmaceutische patiëntenzorg en Farmaceutisch rekenen. In de praktijkvakken leer je de juiste (product)kennis en vaardigheden en de juiste werkhouding voor het vak. De algemene vakken zijn: Engels, Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap.

Tijdens de opleiding loop je stage op verschillende plaatsen om leerervaringen op te doen en te ontdekken waar jij na je opleiding graag zou willen werken. Op school word je natuurlijk goed voorbereid op je stages.

Over de opleiding

Het Albert Schweitzer ziekenhuis werkt samen met het Da Vinci College in Dordrecht (direct naast het ziekenhuis). Je kunt hier de mbo niveau 4 BOL-opleiding (Beroepsopleidende leerweg) tot Apothekersassistent volgen. Deze opleiding duurt 3 jaar en start elk jaar in september. Aanmelden doe je voor de zomervakantie bij het Da Vinci College zelf, bij voorkeur vóór 1 mei.

Je vindt hier meer informatie over de opleiding bij het Da Vinci College.

Tijdens de BOL-opleiding ga je vooral naar school, maar ga je ook regelmatig op stage bij een erkend leerbedrijf. Ons ziekenhuis is zo’n erkend leerbedrijf, dus wie weet ontmoeten we jou straks hier!  

Kosten van de opleiding

Het lesgeld voor de opleiding is wettelijk bepaald. Je vindt de kosten op de website van de school zelf of op de website van de Rijksoverheid. Naast het lesgeld krijg je ook nog te maken met kosten voor schoolbenodigdheden, zoals boeken, lesmateriaal en bijvoorbeeld een laptop.

Zorg met hoofd, hart en ziel

Naar boven