Oncoplastische reconstructie

Wat is een oncoplastische reconstructie?

Bij veel vrouwen is het niet nodig de hele borst te verwijderen. Een borstsparende operatie, gevolgd door radiotherapie (bestraling) is dan een optie.

De vorm van uw borst na deze ingreep wordt bepaald door de grootte van uw borst, de grootte van de tumor en de locatie van de tumor. Wanneer een duidelijke vervorming van uw borst wordt verwacht, kunnen plastisch chirurgische technieken worden toegepast voor een optimale vorm van uw borst. Dit noemen wij oncoplastische chirurgie.

Tijdens de operatie verwijdert de mammachirurg de tumor en zorgt de plastisch chirurg ervoor dat uw borst zo mooi mogelijk wordt. Dit gebeurt door een borstverkleining of door het toevoegen van weefsel uit de omgeving van de borst. Hierdoor behoudt de borst een mooiere vorm en wordt een afwijkende stand van de tepel voorkomen. 

Bij een oncoplastische borstreconstructie krijgt de borst een mooiere vorm en wordt een afwijkende tepelstand voorkomen. Na de bestraling blijft de vorm beter behouden.

Wanneer is een oncoplastische reconstructie mogelijk?

Een oncoplastische reconstructie is helaas niet altijd mogelijk. De voorwaarden voor het uitvoeren van en oncoplastische operatie zal de plastisch chirurg met u bespreken. 

Nadelen

Een oncoplastische reconstructie heeft ook nadelen:

Wanneer blijkt dat het tumorweefsel niet volledig is verwijderd, zal de borst alsnog geamputeerd moeten worden. Deze uitslag is na 5 (werk) dagen bekend.
Na een oncoplastische operatie kan de borst vaster aanvoelen en duurt het genezingsproces wat langer. Dit komt doordat er meer klierweefsel moet worden losgemaakt.
Na bestraling krijgt de borst zijn uiteindelijke vorm en volume. Soms is deze anders dan uw andere gezonde borst. Voor een mooi symmetrisch resultaat is het dan mogelijk om de andere borst ook te liften en/of te verkleinen.

U bent nu hier

HomepageBreast ClinicBorstkanker, wat nu?BorstreconstructieOncoplastische reconstructie
Naar boven