Wat is borstkanker?

Wat is borstkanker?

Kanker is het ongeremd delen van lichaamscellen, waardoor er een kwaadaardige tumor (gezwel) kan ontstaan. Bij borstkanker begint de ongeremde celdeling in de borst. Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in Nederland. Eén op de zeven vrouwen krijgt ooit in haar leven borstkanker. 

Borstkanker ontstaat geleidelijk. Het kan jaren duren voordat een tumor wordt ontdekt.

Soorten borstkanker

Borstkanker kan op verschillende plaatsen in de borst ontstaan. 

  • In een melkgang. Zo'n tumor wordt een invasief carcinoom NST (Niet Speciaal Type) genoemd. Deze vorm komt het meeste voor.
  • Lobulair: Dit betekent dat de kanker is ontstaan in een melkklier.
  • Daarnaast zijn er ook zeldzamere vormen van borstkanker

 

 

 

Kenmerken van borstkanker

Borstkanker kan hormoongevoelig of hormoonongevoelig zijn.
Hormoongevoelig betekent dat hormonen (oestrogeen en progesteron) de tumor kunnen stimuleren om te groeien. Wanneer de hormonen de tumor niet kunnen stimuleren om te groeien, spreken we van hormoonongevoelige borstkanker.

Daarnaast kan borstkanker HER2-positief of HER2-negatief zijn. HER2 is een eiwit dat de groei van de tumor stimuleert. Een HER2-positieve tumor betekent dat er overmatig veel HER2-eiwit op de tumor aanwezig is. Als het HER2-eiwit niet overmatig aanwezig is noemen we dit een HER2-negatieve tumor.

Als het HER2-eiwit niet overmatig aanwezig is op de tumor en de tumor ongevoelig is voor hormonen (oestrogeen en progesteron) spreken we van triple negatieve borstkanker. Oftewel: drie keer negatief.

Als de tumor gevoelig is voor hormonen en/of HER2 dan kunt u een aanvullende behandeling krijgen met bepaalde medicijnen.

Lees verder over behandelmogelijkheden.

U bent nu hier

HomepageBreast ClinicBorstkanker, wat nu?Wat is borstkanker?
Naar boven