Immuuntherapie (doelgerichte therapie)

Wat is het

Immuuntherapie wordt ook wel doelgerichte therapie genoemd en kan op 2 manieren werken:

• Het maakt kankercellen zichtbaar voor het eigen afweersysteem.
• Het versterkt of verandert de activiteit van het eigen afweersysteem.

Wanneer wordt het gegeven?

Immuuntherapie wordt voornamelijk toegepast als de tumor HER2-positief is. In dat geval zit er namelijk teveel van een bepaald eiwit op de tumorcellen. Door dit eiwit gaan de tumorcellen harder groeien. Immuuntherapie zorgt ervoor dat de eiwitten geblokkeerd worden, waardoor de kankercellen uiteindelijk afsterven. 

Bij immuuntherapie kunnen verschillende soorten medicijnen worden gegeven. Sommige per infuus of injectie, andere in tabletvorm. De arts bespreekt met u welke medicijnen u krijgt en geeft u hierover meer informatie. 

Er bestaat ook een aantal doelgerichte medicijnen die alleen worden gegeven bij sommige vormen van uitgezaaide borstkanker.

Wat zijn de bijwerkingen?

Immuuntherapie beschadigt gezonde cellen minder dan bijvoorbeeld chemotherapie. Daarom zijn de bijwerkingen meestal minder erg dan bij chemotherapie. Wel kan er soms een allergische reactie ontstaan doordat het afweersysteem te hard gaat werken. Ook hier kan iets tegen gedaan worden. Belangrijk is dat u ook alert bent op deze mogelijke reacties en deze direct meldt aan de oncologieverpleegkundige.

U bent nu hier

HomepageBreast ClinicBorstkanker, wat nu?Immuuntherapie
Naar boven