Expertisecentrum Retroperitoneale Fibrose (RPF)


Retroperitoneale Fibrose (RPF)

RPF is een zeldzame aandoening waarbij een chronische ontsteking in de buik leidt tot de vorming van bindweefsel. Hierdoor kunnen andere organen in de buik in de verdrukking komen. 

In het RPF-Expertisecentrum van het Albert Schweitzer ziekenhuis worden patiënten met (mogelijke) RPF onderzocht en behandeld. In het centrum wordt ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar deze zeldzame aandoening. 


Nationaal en Europees erkend expertisecentrum

Het expertisecentrum is het enige nationaal en Europees erkende RPF-expertisecentrum in Nederland.
Vanuit heel Nederland en België bezoeken patiënten het Expertisecentrum. Ook internisten uit andere ziekenhuizen vragen het centrum om advies voor hun RPF-patiënten.

Het Expertisecentrum is in 2011 erkend door de Stichting Samenwerkende Topklinische Opleidingsziekenhuizen. Daarnaast is het centrum in 2015 erkend als Nationaal Expertisecentrum door het Ministerie van VWS. Dit is gebeurd op grond van Europese criteria (EUCERD). Daarmee is het centrum ook Europees erkend. (Kijk voor meer informatie op www.orpha.net)

Samenwerking
In het expertisecentrum werken de internist, radioloog, uroloog, vaatchirurg en patholoog intensief samen.


Contact

Voor algemene vragen kunt u bellen naar de polikliniek Nefrologie, telefoon: (078) 652 36 19 of een mail sturen naar rpf@asz.nl. Let op dit mailadres is niet bedoeld voor het stellen van medisch inhoudelijke vragen. 

Contact

Telefonisch contact via de poli Interne Geneeskunde.


Telefoon: (078) 652 36 19. of via de mail: rpf@asz.nl.