Zorgpad
Acute lymfatische leukemie
Acute lymfatische leukemie, ook wel acute lymfoblastaire leukemie of ALL genoemd, is een vorm van bloedkanker. Het is een levensbedreigende ziekte van het beenmerg waarbij kwaadaardige cellen ongecontroleerd gaan groeien.
ALL is een zeldzame aandoening. Per jaar krijgen ongeveer 220 patiënten de diagnose ALL. Iets meer dan de helft van hen is jonger dan vijftien jaar. Er is een duidelijk verschil tussen ALL op kinderleeftijd en ALL bij volwassenen. De behandeling en de genezingskansen zijn anders. Kinderen worden intensiever behandeld en hun vooruitzichten zijn beter dan die van volwassenen.
Onderzoeken
Hoe stellen we de diagnose?
De diagnose acute lymfatische leukemie wordt gesteld op basis van bloed- en beenmergonderzoek.
Naast een microscopische analyse van de afwijkende witte bloedcellen wordt ook getest op afwijkingen en mutaties in de genen. Deze analyse wordt gedaan door medewerkers van Result Laboratorium.Behandeling
Welke mogelijkheden heb ik?
Indien er sprake is van acute lymfatische leukemie kan de behandeling niet in het Albert Schweitzer ziekenhuis plaatsvinden. U wordt dan overgedragen aan één van de academische ziekenhuizen zoals bijvoorbeeld het Erasmus Medisch Centrum voor de beste behandeling.
Voor meer informatie over de aandoening ALL en de behandeling ervan verwijzen wij u graag naar de website van de patiëntenvereniging Hematon.