Maatregelen en veelgestelde vragen rondom corona. Meer informatie

Zorgpad

Beenmergpunctie

Bij een beenmergpunctie wordt met een dunne holle naald beenmerg opgezogen en opgestuurd naar het laboratorium voor onderzoek. 

U bent nu hier

HomepageHematologieOnderzoekenBeenmergpunctie
 1. Onderzoek

  Verloop van de beenmergpunctie

  De arts heeft met u besproken dat u een beenmergonderzoek krijgt. Het beenmerg in de botten zorgt voor de aanmaak van bloedcellen. Om de aanmaak van bloedcellen te beoordelen, wordt een beetje beenmerg met een punctie weggehaald. 

  Voor het onderzoek wordt uw huid verdoofd met een injectie. Deze injectie is helaas pijnlijk. Vervolgens brengt de arts een speciale naald in. De naald wordt meestal in de achterzijde van het bekken ingebracht, soms in uw borstbeen. Dit geeft een drukkend gevoel. Hierna wordt het beenmerg opgezogen. Het opzuigen van het beenmerg is eventjes pijnlijk. Het onderzoek duurt in totaal 10 tot 20 minuten. 

 2. Na afloop

  Na de beenmergpunctie

  Na het onderzoek krijgt u een pleister op de wond. Om nabloeden te voorkomen moet u soms even blijven liggen. De pleister mag u er zelf na 24 uur afhalen. Als het onderzoek poliklinisch is gedaan, mag u daarna naar huis. Door de verdoving kunt u na de punctie duizelig zijn. U mag daarom de eerste 24 uur zelf geen voertuig besturen. 

  Als u in het ziekenhuis bent opgenomen, bespreekt de arts met u hoe het verdere verloop van de opname is. 

 3. Uitslag

  Hoe nu verder?

  De uitslag van het onderzoek hoort u van uw behandelend arts. U krijgt hiervoor een afspraak mee. 

U bent nu hier

HomepageHematologieOnderzoekenBeenmergpunctie
Naar boven

Bezoekt u een van onze locaties?

Vul voor uw komst deze vragenlijst in