Zorgpad

Mortons neuroom

Mortons neuroom is een afwijking waarbij er een verdikking in de gevoelszenuw van de tenen is door een ontsteking. Vanaf de grote teen geteld, zit het Mortons neuroom meestal tussen de derde en vierde teen.

Hoe een Mortons neuroom ontstaat, is niet helemaal duidelijk. Mogelijk kan het dragen van te kleine of te smalle schoenen hieraan bijdragen en komt dit vaak voor bij een doorgezakte voorvoet. De pijn voelt aan als een brandend of stekend gevoel en mensen hebben vaak het gevoel alsof er iets tussen de tenen zin. 

 1. De diagnose

  Hoe stellen we de diagnose?

  Uw verhaal en het lichamelijk onderzoek zijn belangrijk voor het stellen van de diagnose. Allereerst laat de orthopeed een röntgenfoto maken om andere aandoening uit te sluiten, zoals een stress fractuur of bijvoorbeeld artrose. Bij een verdenking van een Mortons neuroom wordt een dynamische echo gemaakt.

 2. De behandeling

  De behandeling

  Niet-operatieve behandeling
  De eerste behandeling van een Mortons neuroom is altijd een behandeling zonder operatie, ook wel conservatieve behandeling genoemd. Het dragen van ruime schoenen en/of steunzolen met een ondersteuning aan de voorzijde van de voet kunnen de klachten doen verminderen. De reden hiervoor is dat het bot in de voet meer ruimte krijgt, waardoor de druk op de zenuw zal verminderen. Ook kan een injectie met corticosteroïden in het neuroom een chronische ontsteking remmen. 

  Operatieve behandeling
  Als u blijvend pijn heeft, ondanks een goed uitgevoerde conservatieve behandeling, stelt de orthopeed een operatie voor. Hierbij maakt hij aan de bovenzijde van de voet een snede, zoekt het neuroom op en verwijdert deze. Na het verwijderen van het neuroom zal er een doof gevoel van de tenen ontstaan.

  Het weefsel wordt opgestuurd naar de patholoog om te kijken of het daadwerkelijk ontstoken zenuwweefsel bevat. 

Naar boven

Bezoekt u een van onze locaties?

Vul voor uw komst deze vragenlijst in