Zorgpad

Instabiliteit van de enkel

De banden in uw enkel kunnen uitgerekt of ingescheurd zijn door een sportletsel of ongeval. 

U bent nu hier

HomepageOrthopedisch CentrumAandoeningenVoet & enkelInstabiliteit van de enkel
 1. Oorzaak

  Oorzaak

  Tijdens een verzwikking kan de buitenste enkelband oprekken of afscheuren. De enkel klapt dan naar buiten en de voet naar binnen. Meestal geneest dit goed, maar bij een klein deel van de patiënten blijft de enkel instabiel. 

 2. Klachten

  Klachten

  De banden zijn pijnlijk en u heeft het gevoel dat u vaak uw enkel verzwikt. Als het kraakbeen in de enkel beschadigd is, voelt u ook pijn in uw enkel bij staan en lopen. In rust doet de enkel meestal geen pijn.

 3. Hoe stellen we de diagnose?

  Hoe stellen we de diagnose?

  Uw verhaal en het lichamelijk onderzoek zijn belangrijk voor het stellen van de diagnose. Allereerst laat de orthopeed een röntgenfoto maken. Afhankelijk van de röntgenfoto, uw verhaal en lichamelijk onderzoek kunnen we zo nodig een mri-scan aanvragen.

 4. Behandeling

  Behandeling

  Behandeling zonder operatie
  Bij een eerste verzwikking is de behandeling meestal zonder operatie. Dat noemen we ook wel een conservatieve behandeling. Vaak is de enkel in het begin blauw, dik en pijnlijk. Afhankelijk van de ernst van het letsel kiezen we er soms voor om de enkel in het gips te zetten zodat deze niet kan bewegen. Maar meestal wordt eerst een drukverband aangelegd. Daarna volgt fysiotherapie in combinatie met tape/brace om langzaam te oefenen en de enkelbanden te laten aansterken.

  Behandeling met een operatie
  Als de pijn blijft en uw enkel nog steeds instabiel is na de conservatieve behandeling, dan stelt de orthopeed een operatie voor. De orthopeed maakt een snee aan de buitenkant van uw enkel. Daarna kort hij de buitenste enkelband(en) in en zet deze opnieuw vast aan het kuitbeen. Na de operatie moet u zes weken in het gips. De laatste vier weken krijgt u een loopgips. 

U bent nu hier

HomepageOrthopedisch CentrumAandoeningenVoet & enkelInstabiliteit van de enkel
Naar boven