Kopafbeelding

State of the art diagnostiek

Het Albert Schweitzer ziekenhuis krijgt een grote subsidie van ZonMW, te gebruiken voor extreem verfijnd onderzoek naar de behandeling van de kwaadaardige bloedziekte chronische myeloïde leukemie (CML).
Er wordt maar liefst 257.510 euro toegekend op basis van een aanvraag van internist-hematoloog dr. Peter Westerweel.

Met dit bedrag kan een detectieapparaat worden aangeschaft dat het ziekmakende eiwit in het bloed van CML-patiënten kan waarnemen met een precisie die honderd keer zo groot is als bij de huidige standaardmeetmethode. Het apparaat wordt het eerste in zijn soort dat in Nederland komt te staan. ZonMW is een financieringsorganisatie van innovatie en onderzoek in de gezondheidszorg.
 
Bijwerkingen
Westerweel: “De verfijnde techniek, de zogeheten ‘digitale druppel-PCR’, kan een bloedmonstertje verdelen in tien miljoen kleine druppeltjes en daarin nog individuele fragmenten van celkernmateriaal van leukemiecellen vaststellen.” Ook binnen het toegekende budget, kan op dit nieuwe apparaat een driejarige studie worden gedaan met patiënten die al onder behandeling zijn voor CML en zogeheten tyrokinaseremmers gebruiken. Dat zijn geneesmiddelen die vaak hinderlijke bijwerkingen hebben. 
 
Verder onderzoek
Wilt u meer lezen over het onderzoek dat internist-hematoloog dr. Peter Westerweel uitvoert voor de behandeling van CML, klik dan hier
 
 

U bent nu hier

HomepageHematologieState of the art diagnostiek
Naar boven