Zorgpad

Echografie

Een echografie is een onderzoek waarbij inwendige organen of weefsels zichtbaar gemaakt worden. Daarvoor wordt een apparaat gebruikt dat geluidsgolven uitzendt en weer opvangt. De geluidsgolven worden omgezet in beelden en zijn direct te zien op een beeldscherm. Dit onderzoek wordt altijd uitgevoerd door een radioloog. 

Er zijn verschillende folders over de echo.
Afhankelijk van de soort echo die bij u gedaan wordt, krijgt u de juiste folder van de hulpverlener.

 

U bent nu hier

HomepageHematologieOnderzoekenEchografie
 1. Voorbereiding

  Wat u vooraf kunt doen

  Als u medicijnen gebruikt kunt u deze zoals gebruikelijk innemen.
  Wij raden u aan om op de dag van het onderzoek gemakkelijk zittende kleding aan te trekken.

  • Echografie van de bovenbuik: Voor het onderzoek van de bovenbuik is het van belang dat u nuchter bent. Dit betekent dat u vier uur voor het onderzoek niets meer mag eten of drinken.
  • Echografie van de onderbuik of nieren: Voor het onderzoek van de onderbuik of nieren is het van belang dat u een redelijk gevulde blaas heeft. Dit krijgt u als u één uur voor het begin van het onderzoek voor het laatst plast en direct daarna een halve liter water drinkt.
  • Echografie van de hele buik: Voor dit onderzoek mag u vier uur voor het onderzoek niets meer eten en drinken. Eén uur voor het onderzoek gaat u voor het laatst plassen. Direct daarna drinkt u een halve liter water. Dit zorgt ervoor dat u een volle blaas heeft tijdens het onderzoek.
  • Echografie voor controle van aorta of andere weefsels: Voor dit echografische onderzoek is geen voorbereiding nodig.
  • Echografie en een punctie: Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig. U krijgt naast een gewone echo ook een punctie. Hierbij worden met een dunne naald cellen opgezogen. Deze cellen worden opgestuurd naar het laboratorium voor onderzoek.
 2. Onderzoek

  De echografie

  De echo-assistent vraagt u uw kleding uit te trekken. Welke kleding uit moet en wat u aan kunt houden, is afhankelijk van het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden.
  Voor een echografie van de buik kunt u alleen uw onderbroek en sokken aanhouden.

  In de echografiekamer ligt u op een onderzoekstafel. Op uw huid wordt een dikke gel aangebracht. Deze gel is koud en voelt kleverig aan. De arts beweegt met een zogenaamde echosensor over de gel. De echosensor zendt geluidsgolven uit die worden terug-gekaatst door de organen en weefsels. De sensor vangt deze echo’s op en stuurt ze naar de computer, die er een beeld van maakt.

  Het onderzoek is pijnloos en duurt ongeveer 15 minuten. Als u geholpen wordt door een gespecialiseerd laborant kan het zijn dat het onderzoek iets langer duurt.

 3. Uitslag

  Na het onderzoek

  Na het onderzoek wordt de gel afgeveegd. De gel die op de huid is achtergebleven geeft geen vlekken op uw kleding. De uitslag van het onderzoek wordt opgestuurd naar uw huisarts of specialist.

U bent nu hier

HomepageHematologieOnderzoekenEchografie
Naar boven