Over Vaatziekten

Bij het Centrum voor Vaatziekten werken meerdere specialismen aan de behandeling en het voorkomen van ziekten die te maken hebben met het hart- en bloedvaten. Veel van deze ziekten zijn het gevolg van atherosclerose (slagaderverkalking). Diverse ziektebeelden worden behandeld, zoals het acute myocardinfarct (hartinfarct), het acute cerebrale infarct (beroerte) en het aneurysma dissecans (scheur in de wand van een slagader). Atherosclerotische aandoeningen zorgen in Nederland voor de meeste chronische ziekten en het hoogste sterftecijfer.

Het gaat om verschillende organen (hart, hersenen en de bloedvaten), maar deze behandelingen hebben veel overlap. Voorbeelden hiervan zijn het starten van dezelfde soort medicijnen (bloedverdunners), het vergroten van de toegankelijkheid van de vaten (dotterbehandeling) of het voorkomen van verdere problemen of aandoeningen. Er worden dan bijvoorbeeld bloedverdunners voor langere tijd en/of cholesterolverlagende medicijnen voorgeschreven. Daarnaast willen we suikerziekte en een hoge bloeddruk voorkomen. Het kan ook zijn dat patiƫnten voor meerdere atherosclerotische ziektebeelden tegelijkertijd behandeld worden.

Om deze behandelingen uit te voeren, wordt er veel samengewerkt binnen het Albert Schweitzer ziekenhuis. Het gaat hier om cardiologen, vaatchirurgen, interventie radiologen, intensivisten, neurologen, internisten, revalidatie artsen en geriaters. Deze verschillende specialisten komen regelmatig samen om te overleggen. Er zijn wekelijks hartteambesprekingen en vaatbesprekingen. Hier wordt gesproken over welke behandeling er plaats moet vinden. Ook worden de patiƫnten die met vaatproblemen op de intensive care liggen dagelijks besproken.

Verdere informatie over de vaataandoeningen vindt u op deze website.

Wat doet de internist?
De internist is betrokken bij onderzoek, behandeling en het voorkomen van de risicofactoren van hart- en vaatziekten. U moet dan vooral denken aan behandeling van diabetes mellitus (suikerziekte), hypercholesterolemie (hoog cholesterol) en hypertensie (hoge bloeddruk). Daarnaast kunnen er ook stoornissen zijn in de stolling of auto-immuunziekten van de bloedvaten.

U bent nu hier

HomepageCentrum voor VaatziektenOver Vaatziekten
Naar boven