Zorgpad

Verwijde slagader (Aneurysma)

Het hart pompt het bloed naar alle organen. Dit gaat via de slagaders. Als een bloedvat oprekt of wijder wordt, noemen we dat een aneurysma. Dit kan op meer plaatsen voorkomen, maar meestal gaat het om de grote slagader in de buik (buikaorta).

De meeste mensen voelen het niet als zij een aneurysma hebben. Het wordt dan ook vaak per toeval ontdekt. Het is belangrijk om te weten hoe groot het aneurysma is en welke vorm het heeft.

U bent nu hier

HomepageCentrum voor VaatziektenAandoeningenVerwijde slagader (Aneurysma)
 1. Ontstaan

  Hoe ontstaat een aneurysma?

  Als de kwaliteit van de slagader achteruit gaat, kan er een aneurysma ontstaat. Een belangrijk risicofactor voor het krijgen van een aneurysma is roken of slagaderverkalking. Slagaderverkalking maakt de bloedvaten ziek of zwak. Verhoogd cholesterol en een hoge bloeddruk zijn ook risicofactoren. 

  Om te zorgen dat een aneurysma niet te snel groeit of dat er een nieuwe aneurysma ontstaat, is het belangrijk de risicofactoren onder controle te krijgen.

 2. Wat kan ik doen?

  Wat kan ik doen?

  Het is belangrijk om eerder genoemde risicofactoren onder controle te krijgen. Roken is van alles het meest slecht voor een aneurysma. Uw bloeddruk wordt in de gaten gehouden en er wordt regelmatig bloed geprikt om uw cholesterol te controleren. Ieder patiënt met een aneurysma slikt medicijnen. Door deze medicijnen worden een aantal risico's afgenomen. 

  Het eerste advies is om te stoppen met roken. Ook is het belangrijk dat u gezond eet. Dit dient u allebei zelf te doen. Een diëtist kan u helpen om een gezond eetpatroon te ontwikkelen.

 3. De behandeling of operatie

  De behandeling of operatie

  Bij een aneurysma wordt altijd een afweging gemaakt: de gevaar dat het knapt of een (gevaarlijke) operatie. Vaak wordt er afgewacht om te opereren. Ingrijpen is soms nodig. Als het aneurysma toch groter wordt, wordt de wand van het bloedvat slapper en kan het gaan scheuren. De bloeding die dan ontstaat, is levensgevaarlijk. Als het aneurysma scheurt, ontstaat een scherpe pijn in de rug, soms doortrekkend naar de lies en buik. Er moet dan met grote spoed worden behandeld.

  Er kan gekozen worden voor een open operatie. Het aneurysma wordt open geknipt en er wordt een nieuwe buis in gehecht. Er kan ook gekozen worden voor een stentprothese. Via prikgaatjes in de liezen worden er buisjes in de bloedvaten gebracht. Daarin zitten opgevouwen onderdelen van een nieuwe binnenband. Deze vouwen zich open, waardoor het bloed door de stentprothese groeit. Hierdoor wordt het zieke deel van de aorta uitgeschakeld. Bij deze methode is een grote buikoperatie niet nodig en is het herstel veel sneller. Deze methode kan helaas niet bij iedereen. Uw chirurg bespreekt met u welke behandeling in uw geval mogelijk is. Er zijn online keuzehulpen beschikbaar om u te helpen bij de besluitvorming hieromtrent. Vraag ernaar bij het bezoek aan uw vaatchirurg.

 4. Hybride operatiekamer

  Hybride operatiekamer

  Ons ziekenhuis beschikt over de meest innovatieve operatietechnieken die wij uitvoeren op onze geavanceerde hybride operatiekamer. Wij beschikken onder andere over een zogenaamd gefenestreerd endoprothese programma (FEVAR) en een ‘Branched’ endoprothese programma (BEVAR). Hierdoor kunnen ook aneurysma’s met een complexe anatomie veelal met een stentgraft behandeld worden.

  U kunt hier meer lezen over onze hybride operatiekamer.

 5. Handige links

  Handige links

  Wilt u meer weten over een verwijde slagader? Kijk dan eens op de volgende websites:
  https://www.hartstichting.nl/hart-en-vaatziekten/gids-aneurysma
  https://www.thuisarts.nl/verwijde-buikslagader

U bent nu hier

HomepageCentrum voor VaatziektenAandoeningenVerwijde slagader (Aneurysma)
Naar boven