Zorgpad

Shunt

Als uw nieren niet meer goed werken, kan het zijn dat u dialyse nodig hebt. Een belangrijke vorm van dialyse is een hemodialyse. Het bloed wordt via een kunstnier (een grote machine) gezuiverd. Hemodialyse is een behandeling die elke paar dagen moet gebeuren. 

Er is een operatie aan de bloedvaten nodig om uw arm geschikt te maken voor dialyse. De chirurg maakt een verbinding tussen twee bloedvaten. Deze verbinding wordt een shunt genoemd.

 1. Wat is een shunt?

  Wat is een shunt?

  Door de hemodialyse moet u iedere paar dagen worden geprikt. Daar kan echter niet ieder bloedvat voor worden gebruikt. In de arm lopen een paar bloedvaten (slagaders) waar veel zuurstofrijk bloed van het hart naar de vingertoppen wordt vervoerd. Daarnaast zitten er in de arm ook aders. Dit zijn kleine bloedvaten die het bloed terug naar het hart brengen.

  Een shunt is een verbinding tussen een slagader en een ader. Daardoor stroomt er meer bloed door een ader, net onder de huid. Deze ader wordt nu een shunt genoemd. Als de shunt in de komende weken wijder wordt, is deze klaar om geprikt te worden voor de dialyse.

 2. Krijgen van de shunt

  Hoe krijg ik mijn shunt?

  Voor het aanleggen van een shunt wordt een ader in de arm gekozen. Deze kan op een slagader worden aangesloten. Samen met u wordt gekozen voor een type shunt en of u deze links of rechts wilt. De pols, de elleboogsplooi en de bovenarm zijn de meest voorkomende plek voor het plaatsen van een shunt en afhankelijk van de plek hebben ze meestal een andere naam. De functie is echter altijd hetzelfde: zorgen dat er makkelijk en veilig bloed kan worden afgetapt.

  Ciminoshunt (radiocephalica AV fistel)
  Dit is een verbinding tussen de slagader en ader bij de pols. Als deze adres is gerijpt, ontstaat op de onderarm een dikke ader die dan gemakkelijk kan worden aangeprikt.

  Elleboogshunt (bovenarmshunt of Gracze fistel)
  Dit is een verbinding tussen de slagader en ader bij de elleboog. Als deze ader is gerijpt, ontstaat op de bovenarm een dikke ader die dan gemakkelijk kan worden aangeprikt.

  Loopshunt
  Als er geen geschikte ader in het lichaam is, wordt gebruik gemaakt van een 'kunststof ader'. Deze wordt meestal in een boog (loop) onderhuids in de onderarm gelegd.

 3. Meer informatie

  Meer informatie

  Wilt u meer weten over een shunt? Kijk dan eens op deze website.

Naar boven