Zorgpad

Ernstige slagadervernauwingen in de buik of het been

Ernstige slagaderverkalking met als symptoom klachten van pijn in het been in rust of als er sprake is van niet-genezende wonden, wordt kritieke ischemie of Perifeer Arterieel Vaatlijden genoemd. Gezien de ernst van deze vorm wordt bij deze patiëntencategorie in principe geen gesuperviseerde looptraining geadviseerd, zoals bij patiënten met etalagebenen.

U bent nu hier

HomepageCentrum voor VaatziektenAandoeningenErnstige slagadervernauwingen in de buik of het been
 1. De klachten

  De klachten

  Bij deze vorm van perifeer arterieel vaatlijden komt er te weinig bloed door de slagaders aan bij de onderbenen of voeten. Hierbij ontstaat pijn in de voet of de tenen, zonder dat er (intensief) wordt bewogen. Dit wordt pijn in rust genoemd. Vaak uit zich dat ook in pijn die ’s nachts optreedt aan de voet. Patiënten die dergelijke klachten hebben, hangen ’s nachts hun been uit bed wat dan voor verlichting van klachten kan zorgen. Of men komt even uit bed, wat ook de klachten kan verminderen.

  Een andere ernstige vorm van kritieke ischemie is het optreden van niet genezende wonden op de tenen, de voet of het onderbeen.

  Uw huisarts dient u door te verwijzen naar de polikliniek vaatchirurgie voor een multidisciplinaire aanpak van dit probleem.

 2. Het ontstaan

  Het ontstaan

  Alle organen hebben zuurstof nodig. Het hart pompt zuurstofrijk bloed naar alle organen en spieren. Dit zuurstofrijke bloed reist via bloedvaten (slagaders) door het lijf. Als de slagaders ziek worden, is er sprake van slagaderverkalking. Het bloed stroomt dan slechter door de bloedvaten, waardoor er te weinig zuurstof bij de spieren in de benen terechtkomen. Slagaderverkalking is dus de ziekte die de kritieke ischemie heeft veroorzaakt. Om die reden kunt u pijn aan uw voeten hebben of wondjes hebben die niet goed. 

 3. De behandeling

  De behandeling

  De behandeling wordt veelal gedaan door een team van verschillende specialisten op dit gebied bestaande uit vaatchirurgen, interventieradiologen, vasculair geneeskundigen (internisten), specialisten ouderengeneeskunde (indien u daarvoor in aanmerking komt) en wondverpleegkundigen (indien er wonden zijn). Veel diagnostiek wordt verricht door ons gespecialiseerd vaatlaboratorium.

  De arts kan kritieke ischemie op verschillende manieren. De arts kan door middel van een speciale, dunne ballon de plak aan de kant duwen. Dit gebeurt vanuit de binnenkant van het bloedvat en wordt een dotterbehandeling genoemd. Soms wordt een metalen hekwerk geplaatst om de plak opzij te houden. Dit hekwerk wordt een stent genoemd. 

  Het ontstoken of dode weefsel moet bij wonden of zwarte tenen worden verwijderd. Dit kan betekenen dat er een amputatie plaatsvindt van een teen, de voorvoet of een been.

 4. Meer informatie

  Meer informatie

  Wilt u meer video's over kritieke ischemie zien? Klik dan hier.

  Wilt u meer weten over ernstige slagadervernauwingen? Kijk dan eens op de volgende website:
  https://www.thuisarts.nl/vernauwing-of-afsluiting-beenslagader/ik-heb-s-nachts-pijn-in-mijn-been-door-slagadervernauwing

U bent nu hier

HomepageCentrum voor VaatziektenAandoeningenErnstige slagadervernauwingen in de buik of het been
Naar boven