Corona: bekijk onze maatregelen

Zorgpad

Rug- en beenpijn na een rugoperatie, Failed Back Surgery Syndrome ( FBSS)

U bent nu hier

HomepagePijnbehandelcentrumAandoeningenPijnklachten aan de (lage) rug / wervelkolomRug- en beenpijn na een rugoperatie, Failed Back Surgery Syndrome ( FBSS)
 1. FBSS

  Wat is het?

   FBSS staat voor Failed Back Surgery Syndrome. Het gaat hierbij om uitstralende pijn vanuit de rug in het been of benen ondanks een rugoperatie. Dit kan onder meer ontstaan door verklevingen, littekenvorming, zenuwbeschadiging of een (rest)hernia.

  Behandelmogelijkheden

  Hieronder leest u welke behandelmogelijkheden er zijn. Het resultaat van deze behandelingen is afhankelijk van verschillende factoren en kan per patiënt verschillend zijn. De pijnspecialist of verpleegkundig specialist bespreekt met u welke behandeling het beste bij u past.

 2. Losser maken van het littekenweefsel

  Racz

  Uit uw klachten en uit onderzoek is gebleken dat uw pijnklachten voor een groot deel worden veroorzaakt door inwendige littekens. Deze inwendige littekens zitten in de buurt van de vliezen rond de rugzenuwen. Bij deze behandeling probeert de anesthesioloog de littekens met medicijnen losser te maken. Dit heet de Racz-procedure of epidurale adhesiolysis.

  De behandeling vindt onder röntgendoorlichting plaats. Dit betekent dat er tijdens de behandeling continue röntgenbeelden worden gemaakt. Hierdoor kan de anesthesioloog heel nauwkeurig de plaats bepalen waar de naald ingebracht moet worden.
  U wordt geprikt met een naald waardoor de anesthesioloog een dun plastic slangetje schuift. Het slangetje gaat naar het inwendige litteken. Meestal gaat dit via het staartbeentje. Hierna spuit de anesthesioloog contrastvloeistof in het slangetje. Het inwendige litteken is nu goed te zien op de röntgenbeelden.
  Daarna wordt een enzym (hyaluronidase) samen met verdovingsvloeistof en bijnierschorshormoon (langwerkend prednison) ingespoten. Hiermee wordt geprobeerd het litteken losser te maken.
  In het (Engelstalige) filmpje hieronder kunt u deze behandeling bekijken.

  Meer informatie over deze behandeling leest u in deze folder.

   

 3. Epiduroscopie

  Epiduroscopie

  Tijdens deze behandeling probeert de pijnspecialist om inwendige verklevingen in de buurt van de vliezen rond het ruggenmerg los te maken en de irritatie van de zenuwen te verminderen door het inspuiten van medicijnen. 

  De pijnspecialist maakt hierbij gebruikt van een epiduroscoop. Dit is een dun slangetje met aan het uiteinde een kleine camera. Naast de camera bevindt zich een uitgang om te kunnen spoelen en om medicijnen door te kunnen geven. De epiduroscoop wordt (na lokale verdoving) via de opening van het wervelkanaal bij het staartbeen ingebracht tot bij de inwendige verklevingen in het wervelkanaal. Dit gebeurt onder röntgendoorlichting. Dit betekent dat er tijdens de behandeling continue röntgenbeelden worden gemaakt zodat de pijnspecialist verklevingen en de geïrriteerde zenuwen goed kan zien.

  Vervolgens wordt door het inspuiten van het enzym hyaluronidase, het bijnierschorshormoon depomedrol (corticosteroïd) en clonidine (pijnstiller) geprobeerd de verklevingen losser te maken en de irritatie van de zenuwen te verminderen.

  Meer informatie vindt u in de folder

 4. Neuromodulatie

  Neuromodulatie

  Bij neuromodulatie wordt een neurostimulator (dit is een soort batterij) ingebracht. De elektrode van dit systeem wordt via een naald in de rug ingebracht en tegen het ruggenmerg aangelegd. Daarna wordt deze elektrode geactiveerd waardoor elektrische pulsen worden afgegeven. Hierdoor ervaart u tintelingen in het pijngebied. Deze tintelingen onderdrukken de pijn. 

  Meer informatie over deze behandeling vindt u in deze folder

U bent nu hier

HomepagePijnbehandelcentrumAandoeningenPijnklachten aan de (lage) rug / wervelkolomRug- en beenpijn na een rugoperatie, Failed Back Surgery Syndrome ( FBSS)
Naar boven

Bezoekt u een van onze locaties?

Vul voor uw komst deze vragenlijst in