Maatregelen en veelgestelde vragen rondom corona. Meer informatie

Kopafbeelding

Zenuwblokkade bij pijn in de bovenbuik

 Bij deze behandeling is het doel om pijn in de bovenbuik te verminderen door de zenuwen van de Plexus Coeliakus en de Nervus Splanchnicus  te blokkeren.

Samen vormen deze zenuwen een netwerk dat een rol speelt in de functie van de organen in de bovenbuik zoals de alvleesklier, de maag en de lever, galblaas en dunne darm. Pijnprikkels vanuit deze organen worden via dit zenuwnetwerk doorgegeven aan de hersenen. Door deze zenuwen te blokkeren, kunnen de pijnprikkels de hersenen niet meer (goed) bereiken en vermindert of verdwijnt de pijn. 

Plexus Coeliacus blokkade

De Plexus Coeliacus ligt aan de voorkant van de wervelkolom bij de eerste lendenwervel. 

Bij deze behandeling wordt, nadat u een roesje heeft gekregen, een dunne naald via de rug in de zenuwbundel gebracht. Hierdoor wordt medicatie gespoten die de zenuwbundel uitschakelt. De behandeling vindt plaats met röntgendoorlichting. Dit betekent dat er tijdens de behandeling continue röntgenbeelden worden gemaakt zodat de pijnspecialist de te behandelen zenuw op kan sporen. 

Voor deze behandeling ligt u minimaal 24 uur in het ziekenhuis.

Meer informatie over deze behandeling leest u in de folder. 

Splanchnicus blokkade

De Splanchnicuszenuw bevindt zich iets hoger ter hoogte van de onderste borstwervels. Soms wordt deze blokkade voorafgegaan door een Plexus Coeliacus blokkade.

De pijnspecialist brengt twee dunne naalden via de rug in de toevoerweg van de zenuwbundel. Hierdoor wordt medicatie gespoten die de zenuwbundel uitschakelt. U krijgt vooraf een roesje. De behandeling vindt plaats met röntgendoorlichting. Dit betekent dat er tijdens de behandeling continue röntgenbeelden worden gemaakt zodat de pijnspecialist de te behandelen zenuw op kan sporen.

Voor deze behandeling ligt u maximaal één uur op uw buik en wordt u minimaal 24 uur in het ziekenhuis opgenomen.

Meer informatie over deze behandeling leest u in de folder. 

U bent nu hier

HomepagePijnbehandelcentrumAandoeningenPijn bij kankerZenuwblokkade bij pijn in de bovenbuik
Naar boven

Bezoekt u een van onze locaties?

Vul voor uw komst deze vragenlijst in