Hier vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over corona. Lees meer

Kopafbeelding

Rapid Recovery (snel herstel)

Het lange liggen na een heup- of knievervanging – dat door de jaren heen al steeds korter werd – is nu tot het uiterste verkort. “Zodra de patiënt wakker genoeg is, vragen we hem of haar al om voorzichtig te gaan bewegen”, zegt Van der Woude.

Revalidatie
Van der Woude: “Tijdens de operatie zorgen wij ervoor dat alles waardoor je je naderhand ziek zou kunnen voelen, zo goed mogelijk wordt ondervangen. Daar hoort onder meer uitgekiende pijn- en misselijkheidsbestrijding bij. De patiënt heeft na afloop geen drains, katheters of slangetjes aan het lichaam. Hij of zij krijgt na terugkeer op de verpleegafdeling meteen iets te eten en desgewenst weer de gewone kleding aan. Daarna, uiterlijk zes uur na de operatie, begint de fysiotherapeut al met het revalidatieprogramma.”

Samenwerking
Het nieuwe protocol is binnen het Albert Schweitzer ziekenhuis een gezamenlijk project van de orthopeden, anesthesiologen, fysiotherapeuten en de verpleging, in nauwe samenwerking met leverancier van protheses en orthopedische dienstverlener Biomet (de bijbehorende merknaam van Biomet is ‘Rapid Recovery’, ofwel ‘Snel Herstel’).

Verbaasd
Inmiddels zijn al honderden patiënten op deze nieuwe manier geopereerd. Van der Woude: “De meesten zijn ronduit verbaasd over hoe goed zij zich voelen na afloop en hoe snel ze op de been zijn. Zeker degenen die al eens eerder een prothese hebben gekregen en dus weten hoe het voorheen ging.”

Standaardmethode
De methode is geschikt voor vrijwel iedereen die voor een totale knie- of heupprothese in aanmerking komt, ook bij vervanging van een bestaande prothese. “Het is vanaf nu de standaard”, aldus de orthopedisch chirurg. “Er is simpelweg geen reden meer om het nog op de oude manier te doen. De patiënt voelt zich beter en kan sneller weer deelnemen aan het gewone leven en werk. Het aantal ligdagen in het ziekenhuis voor deze patiënten neemt af tot gemiddeld drie, met minder maatschappelijke kosten tot gevolg. Je kunt je bijna niet meer voorstellen dat mensen een paar decennia gelegen eerst een week helemaal stil lagen na deze operatie."
 

U bent nu hier

HomepageOrthopedisch CentrumRapid Recovery (snel herstel)
Naar boven