Zorgpad

Hamertenen en klauwtenen

Hamertenen en klauwtenen zijn verschillend, maar lijken wel veel op elkaar. We spreken over klauwtenen als de eerste twee teenkootjes van een teen in een onnatuurlijke hoek staan ten opzichte van elkaar. Het uiteinde van de teen raakt dan de grond. We hebben het over hamertenen als het eerste gewricht in een teen gebogen is en het andere gewricht overstrekt. Hamertenen of klauwtenen kan bij alle tenen voorkomen. 

U bent nu hier

HomepageOrthopedisch CentrumAandoeningenVoet & enkelHamertenen en klauwtenen
  1. De aandoening

    Wat is het precies?

    Oorzaak van hamertenen en klauwtenen
    Er zijn verschillende oorzaken mogelijk, waaronder artrose (slijtage) van de tenen, hallux valgus (scheefstand van de grote teen), een doorgezakte voorvoet, een te lange teen ten opzichte van de andere tenen en het dragen van te kleine schoenen.

    Klachten van hamertenen en klauwtenen
    De belangrijkste klacht is pijn als gevolg van eelt of likdoorns op de teenknokkels en de teentoppen. Eelt en likdoorns ontstaan door de afwijkende stand van de tenen. Vooral als er schoenen worden gedragen, kan dit pijnlijk zijn.

    Om de juiste diagnose te stellen, wordt er altijd lichamelijk onderzoek gedaan. Vaak vindt er ook een röntgenfoto van de voet plaats. 

  2. Behandelopties

    Welke mogelijkheden heb ik?

    Niet-operatieve behandelingen
    De eerste behandeling van hamertenen is altijd een behandeling zonder operatie, ook wel een conservatieve behandeling genoemd. In het beginstadium kunnen pijnlijke drukplekken voorkomen worden door aangepaste schoenen of steunzolen. Ook kunnen viltjes en ringpleisters helpen.

    Operatieve behandeling
    Als u blijvend pijn heeft ondanks aangepaste schoenen, stelt de orthopeed u een operatie voor. Hierbij wordt een deel van het tweede kootje verwijderd (resectie-artroplastiek) en de teen rechtgezet.

    Als u een stijve hamerteen heeft, dan kan tijdens de operatie ook het gewricht richting middenvoet losgemaakt worden om de teen goed te corrigeren. Vaak is het dan ook nodig om de strekpees te verlengen en de buigpees door te nemen.

    Meestal wordt een metalen pen van 1.2 of 1.4 millimeter door de teen en middenvoetsbeen geboord om de teen in de goede stand vast te zetten. Het uiteinde van deze pen wordt omgebogen en zal vier weken na de behandeling op de polikliniek worden verwijderd.

  3. Herstel

    Na de behandeling

    Na de operatie mag u dezelfde dag nog naar huis. U heeft dan wel een verband om de teen of tenen. Na een paar dagen rust kunt u weer op de voet gaan lopen.

    Als er een metalen pen in de teen is geplaatst, kunt u beter niet op uw tenen staan of lopen totdat de pen is weggehaald. Dat gebeurt meestal twee of vier weken na de operatie.

    Houdt u er rekening mee dat uw schoenen de eerste paar weken na de operatie nog niet goed passen. Kies daarom voor een wat ruimere schoen. 

U bent nu hier

HomepageOrthopedisch CentrumAandoeningenVoet & enkelHamertenen en klauwtenen
Naar boven