Zorgpad

Hallux Valgus

Een hallux valgus is een aandoening, waarbij aan de binnenzijde van de voorvoet een knok uitsteekt en uw grote teen scheef staat. Dit veroorzaakt pijn en irritatie van de huid. Dit treedt met name op bij het dragen van dichte (nauwe) schoenen en hakken. Deze afwijking ontstaat in de loop van jaren en verergert langzaam. Later kan ook er ook slijtage ontstaan in het gewricht van de grote teen. Omdat er een knok uitsteekt aan de binnenkant van de voet, kan dit pijn en irritatie aan de huid en slijmbeurs geven.

  1. De diagnose

    Hoe stellen we de diagnose?

    Uw verhaal en het lichamelijk onderzoek zijn belangrijk voor het stellen van de diagnose. Allereerst laat de orthopeed een röntgenfoto maken. Op basis van de röntgenfoto, uw verhaal en het lichamelijk onderzoek stelt de orthopeed een behandelplan op. 

    Als een operatie nodig is, dan vindt deze vervolgens plaats op de dagbehandeling. 
  2. De behandeling

    Wat gaat de orthopeed doen?

    Niet-operatieve behandelingen
    De eerste behandeling is altijd een behandeling zonder operatie, ook wel conservatieve behandeling genoemd. In het beginstadium kunnen pijnlijke drukplekken voorkomen worden door het dragen van wijder schoeisel of het laten oprekken van de schoen ter plaatse van de knok. Viltjes en ringpleisters kunnen hierbij ook helpen.

    Operatieve behandeling
    Als u blijvend pijn heeft ondanks aangepast schoeisel, wordt er een operatie voorgesteld. Hierbij worden de botjes van de grote teen rechtgezet en vastgezet met schroefjes. De harde zwelling aan de binnenzijde van de voet wordt verwijderd. De techniek die hierbij wordt toegepast, hangt af van de grootte van de afwijking.

  3. Na de operatie

    Wat gebeurt er na de operatie?

    Na de operatie gaat u naar de verkoeverkamer. Hier worden uw hartslag, bloeddruk en wond regelmatig gecontroleerd. Zodra de controles stabiel zijn wordt u naar de verpleegafdeling gebracht. Op de verpleegafdeling krijgt u medicijnen tegen de pijn. De fysiotherapeut komt vervolgens langs om u te leren lopen met krukken. Meestal kunt u een aantal uren na de operatie weer naar huis.

    U mag de eerste twee weken niet op de voet staan. In sommige gevallen kan het zijn dat u gips krijgt. Dit is dan van tevoren al met u besproken.

    Ongeveer twee weken na de operatie wordt u terugverwacht op de polikliniek van het Centrum voor Orthopedie voor controle. U krijgt hiervoor een afspraak met datum en tijd mee. 

     
Naar boven