Zorgpad

Golferselleboog of golfarm

De golferselleboog (of golfarm) komt minder vaak voor dan een tenniselleboog maar kan bij iedereen optreden. Er zijn pijnklachten aan de binnenkant van de elleboog, soms uitstralend naar de onderarm en pols.
De aandoening is helaas lastig te herkennen en te behandelen. 

  1. De aandoening

    Wat is het precies?

    Het is nog steeds niet duidelijk waardoor een golferselleboog precies ontstaat. Bij een golferselleboog zijn de buigspieren van de pols en vingers overbelast, waardoor een irritatie bij de aanhechting van de spieren aan de binnenzijde van de elleboog ontstaat. Deze irritatie kan ontstaan door herhaalde bewegingen zoals schilderen, typen, schroevendraaien en het tillen van zware tassen.

    Een golfersarm kan op elke leeftijd voorkomen, maar komt het meest voor bij mensen in de leeftijd van 30-60 jaar.

  2. Onderzoek

    Hoe wordt de diagnose gesteld?

    Een orthopedisch chirurg stelt de diagnose op basis van lichamelijk onderzoek. De patiënt wordt verzocht de pols te buigen terwijl hier weerstand tegen geboden wordt. Deze beweging belast vervolgens de pezen. Als de patiënt pijn ervaart dan is er zeer waarschijnlijk sprake van een golferselleboog.

  3. Behandelopties

    Hoe wordt u geholpen?

    De behandelingsmogelijkheden voor een golferselleboog bestaan uit:

    • rust - met of zonder hulp van medicijnen, een injectie en/of fysiotherapie 
       
    • operatie - in sommige, zeer uitzonderlijke gevallen wordt er gekozen voor een operatieve behandeling. 

      Daarbij wordt de aanhechting van de spieren op de binnenzijde van de elleboog voor een deel losgemaakt en het ontstoken deel van de aanhechting verwijderd, dit wordt een golferselleboogrelease genoemd. 
     
Naar boven