Ondersteuning en begeleiding

De ziekte kanker heeft grote gevolgen. Tijdens en na de behandeling kunt u last krijgen van allerlei klachten. Uw conditie gaat achteruit. Misschien bent u moe, angstig of onzeker. Sommige mensen hebben pijn of kunnen zich minder goed concentreren. Dat maakt het dagelijks leven er niet makkelijker op. Gelukkig is er veel hulp en ondersteuning mogelijk voor patiënten met kanker en hun naasten. Hierover is een aparte folder beschikbaar. 

Klik op onderstaande onderwerpen om hier meer informatie over te lezen.

Kanker en actief zijn

U zult zich meestal sneller beter voelen en herstellen als u tijdens en na uw behandeling actief bezig bent en beweegt. Dit is wetenschappelijk bewezen. Dat klinkt logisch, maar is niet altijd gemakkelijk omdat u sneller vermoeid kunt raken tijdens en na de behandeling.

Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen voldoende bewegen en voldoende rust. De behandeling vergt lichamelijk en geestelijk veel van u. Als u moe bent, neemt u meer rust dan u normaal gewend was. Dat is nodig.
Voor de één betekent dit vroeger naar bed, voor de ander later opstaan, voor een derde voortaan een middagrust. U weet zelf wat het best bij u past.

Thuis en buitenshuis bewegen

Het landelijke advies is om een half uur per dag intensief te bewegen. Dat geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met kanker. Om ervoor te zorgen dat u toch voldoende rust krijgt, kan het beter zijn om twee keer een kwartier of drie keer tien minuten intensief te bewegen.
Bewegen hoeft niet per sé op een sportschool of club. U kunt dat gewoon in of om het huis doen. Bijvoorbeeld door de hond uit te laten, een stukje te fietsen, de trap te nemen of boodschappen te doen.
Als u erg moe bent kan het ook betekenen: drie keer tien minuten aan het aanrecht staan om te koken of om af te wassen. Dit hangt natuurlijk nauw samen met uw omstandigheden.
Op sommige momenten is het goed om toe te geven aan uw lichaam dat meer rust verlangt. Op andere momenten is het juist goed om in beweging te komen en niet alleen maar op de bank te zitten. Door op de bank te blijven zitten wordt u meestal niet minder moe, maar nemen lichamelijke en ook geestelijke klachten eerder toe dan af.
Belangrijk is om de balans in de gaten te houden: waar u voorheen misschien lopend naar de winkels ging, moet u nu (op de terugweg) de bus nemen of het rondje met de hond moet nu wat korter zijn. We raden u aan om daar creatief in te zijn.

Werken tijdens en na de behandeling

U mag tijdens en na uw behandeling gewoon werken, tenzij u een gevaarlijk beroep heeft. U zult merken dat uw energie anders is als voorheen. Niemand kan u dwingen om te gaan werken. U hoeft uzelf daar ook niet toe te dwingen. Of u kunt gaan werken is per persoon verschillend. Sommige mensen gaan een paar uur per week werken, anderen kiezen ervoor om alleen in een ‘goede week’ te gaan werken. Of misschien is het voor u al genoeg om even koffie te gaan drinken op het werk om zo contact te houden.

Als uw behandeling klaar is, bent u er (nog lang) niet. Hoe frustrerend ook, uw lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Ook geestelijk heeft u nu of juist nog veel te verwerken.
Het hangt er ook veel van af hoe uw omgeving reageert: misschien verwacht men wel meer van u dan u kunt, omdat men niet kan voelen wat u voelt.
Vermoeidheid en tekort aan energie kan een langdurige klacht zijn: het kan een half jaar tot een jaar duren voordat u weer volledig hersteld bent. Zodra uw behandeling klaar is moet uw conditie geleidelijk aan wel weer beter worden.

Ondersteuning

Het zoeken naar de juiste balans is voor iedereen anders. Het is niet vreemd als u daar moeite mee heeft. Veel mensen hebben daar hulp bij nodig, bijvoorbeeld van een in kanker gespecialiseerde fysiotherapeut of diëtist. Dit kan al tijdens uw behandeling, maar natuurlijk ook daarna. De hulp kan via ons ziekenhuis gegeven worden maar vaak ook bij u in de buurt.
Als u meerdere problemen heeft, bijvoorbeeld ook op het werk, dan kunt u geholpen worden door een revalidatieteam. Hierbij werken verschillende hulpverleners met elkaar samen. Als u ondersteuning of hulp wilt hebben, bespreekt dit dan met uw chirurg, arts assistent, verpleegkundig specialist of oncologieverpleegkundige.

Pijn bij of na kanker

Pijn bij of na kanker komt soms voor. Dit kan het gevolg zijn van de de ziekte zelf of van de behandeling. Patiënten met oncologische pijn kunnen extra snel terecht bij het Pijnbehandelcentrum van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Uw arts kan u doorverwijzen. Vaak is het mogelijk om het intakegesprek en de behandeling op één dag te plannen, zodat u zo min mogelijk naar het ziekenhuis hoeft te komen. Meer informatie over pijn bij kanker, oorzaken, gevolgen en wat u zelf kunt doen vindt u ook op het platform kanker.nl

Look good, feel better

Door uw ziekte of behandeling kan uw uiterlijk behoorlijk veranderen. Vaak zijn met eenvoudige tips en adviezen veel van uw klachten te verbeteren of te camoufleren. Daarom wordt de workshop ‘Look Good...Feel Better’ in het ziekenhuis georganiseerd.
De workshop is bestemd voor mensen met kanker, tijdens of (recent) na hun behandeling. Zowel mannen als vrouwen zijn welkom. Zie voor meer informatie folder ‘Look Good…Feel Better’ of kijk op www.kankermeerdaneendiagnose.nl.

Infopunt voor leven met en na kanker

In dit Infopunt zijn patiënten met kanker en hun naasten op alle momenten van hun ziekteproces welkom voor een gesprek over de niet-medische zaken die hen bezig houden. Getrainde vrijwilligers bieden een luisterend oor bij twijfels en zorgen. Ze geven ook ondersteuning bij praktische vragen over bijvoorbeeld kanker en werk, kanker in het gezin en het vinden van maatschappelijke ondersteuning.

Het Infopunt heeft vrije inloop en is geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur. Het bevindt zich op de locatie Dordwijk in het polikliniekgebouw op de eerste verdieping, vlak bij de centrale hal.

Inloophuis Helianthus

Inloophuis Helianthus is een ontmoetingscentrum voor mensen met kanker en hun naasten uit Dordrecht en omgeving. U kunt bij hen terecht voor een kop koffie, contact met lotgenoten, het delen van ervaringen en een luisterend oor. Zij ondersteunen u en uw naasten bij het omgaan en het verwerken van alle ongemakken die het hebben van kanker met zich meebrengt. In het inloophuis vindt ook een groot aantal informatiebijeenkomsten plaats over onderwerpen rondom kanker. Kijk voor de agenda en meer informatie op www.kankermeerdaneendiagnose.nl.

Leefstijlfactoren

Als u kanker heeft gehad en nadat uw behandeling klaar is, adviseren wij u om te zorgen voor een gezond lichaamsgewicht, een gezond voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging. En om niet te roken. Hiermee vermindert u het risico op terugkeer van kanker.
Kijkt u ook eens op www.voedingenkanker.nl.

U bent nu hier

HomepageDarm- en leverkankerOndersteuning
Naar boven