Zorgpad

Schouderpijn syndromen

U bent nu hier

HomepagePijnbehandelcentrumAandoeningenSchouderpijn
  1. Wat is het?

    Waardoor wordt schouderpijn veroorzaakt?

    Er zijn verschillende oorzaken voor pijn in de schouder. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. De (huis)arts of pijnspecialist kan pijnstilling en/of fysiotherapie voorschrijven. Werkt dit niet afdoende dan kan een zenuwblokkade worden overwogen. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe zo'n zenuwblokkade werkt en leest u meer over de vier meest voorkomende schouderpijn syndromen:
     

    Artrose

    Bij artrose in de schouder is het kraakbeen in het schoudergewricht of het AC-gewricht (gewricht tussen schouder en sleutelbeen) versleten. Tussen twee gewrichten zit een dun laagje kraakbeen dat ervoor zorgt dat de gewrichten  soepel over elkaar heen kunnen bewegen. Door ouderdom en slijtage wordt het laagje kraakbeen steeds dunner. Het gewricht beweegt steeds moeilijker en door het bot op bot contact wordt het ook steeds pijnlijker.

    Frozen shoulder

    Een frozen shoulder wordt veroorzaakt door een ontsteking aan het gewrichtskapsel dat uw schouder verbindt met uw bovenarm. Door de ontsteking ontstaan er verklevingen en verdikkingen. Uw schouder gaat pijn doen, wordt stijf en u kunt uw schouder moeilijker bewegen. Waardoor het kapsel ontstoken raakt is niet bekend. Het komt vaker voor bij mensen met diabetes en het kan ook ontstaan na een ongeluk of een val.

    Rotator cuff syndroom

    Rotator cuff is de verzamelnaam voor de vier belangrijkste spieren in de schouder. De spieren kunnen beschadigd raken door overbelasting of bijvoorbeeld een ongeval. Hierdoor ontstaan verdikkingen en verklevingen en kunnen de spieren en zenuwen zelfs bekneld raken. De schouder doet vooral pijn bij een heffende beweging van de arm tot op schouderhoogte. Ook kunt u krachtsverlies ervaren.

    Slijmbeursontsteking

    De slijmbeurs is een soort kussentje met vocht tussen een pees en het bot in de schouder. Het zorgt ervoor dat er tijdens de beweging van het gewricht geen wrijving is tussen de pees en de gewrichtsbotjes. Door een val of door langdurige overbelasting van de schouder kan de slijmbeurs ontstoken raken.  Een slijmbeursontsteking ontstaat over het algemeen geleidelijk. De klachten worden daardoor langzaam erger.

     

    Behandelmogelijkheden

    Hieronder leest u meer over de behandeling. Het resultaat van deze behandeling is afhankelijk van verschillende factoren en kan per patiënt verschillend zijn. De pijnspecialist of verpleegkundig specialist bespreekt dit met u.

  2. Zenuwblokkade

    Zenuwblokkade met stroom (PRF-behandeling)

    Wat is PRF (pulsed radio frequente behandeling)

    Pijnprikkels worden via de zenuwen doorgegeven aan de hersenen. Door deze zenuwen te verdoven kan de pijn voor langere tijd verminderen. Dit gebeurt door met een naald lichte stroomstootjes toe te dienen in het gebied van de zenuw. 
    Hierdoor wordt de zenuw beïnvloed en kunnen de pijnprikkels minder goed worden doorgegeven. De pijn zal hierdoor afnemen. Omdat de zenuw verder niet wordt beschadigd, houdt de zenuw wel zijn normale functie. De behandeling heeft dus geen invloed op de beweeglijkheid van uw schouder. 

    Er zijn twee zenuwen die een rol spelen bij schouderpijn:

    • Nervus suprascapularis: zenuwtakjes naar de boven- en achterzijde van de schouder
    • Nervus axillaris: zenuwtakjes naar de voorzijde van de schouder en naar de bovenarm

    Tijdens deze behandeling wordt ook medicatie bij de zenuw ingespoten. Dit is een plaatselijk en tijdelijk verdovend middel en een ontstekingsremmend middel dat zwelling en pijn tegengaat.

    Over deze behandeling is nog geen folder beschikbaar. Uw pijnspecialist geeft u hierover meer informatie. 

  3. De behandeling

    De behandeling (verloop)

    Met behulp van echo of röntgenbeelden zoekt de pijnspecialist de bewuste zenuw op. De pijnspecialist geeft u een plaatselijke verdoving en brengt daarna een injectienaald in.

    Met een zacht elektrisch stroompje wordt de positie gecontroleerd. U moet dan aangeven wanneer u iets voelt. Dit kan warmte, druk of een tinteling zijn. Ook kunt u klopjes voelen in de schouderspieren. De meeste patiënten vinden dat dit geen pijn doet.

    Als de naald op de juiste plaats zit, spuit de arts een verdovingsvloeistof samen met een ontstekingsremmend middel in. Dit kan wel even pijnlijk zijn maar dit verdwijnt meestal snel dankzij de verdovingsvloeistof.
    Daarna dient de arts ongeveer 4 minuten lang korte stroomstootjes toe via de naald. Omdat de zenuw nu verdoofd is, voelt u hiervan hooguit lichte klopjes. De behandeling zorgt ervoor dat de zenuw langdurig tot rust komt, zonder deze te beschadigen. De behandeling duurt in totaal ongeveer 15 minuten.

  4. Bijwerkingen

    Kans op bijwerkingen

    Napijn
    Een zenuwbehandeling kan in het begin napijn geven. Dit kan zelfs enkele dagen duren. Dit is andere pijn dan de oorspronkelijke zenuwpijn en tegen deze napijn helpt een normale pijnstiller zoals een paracetamol doorgaans wel. 
    Zo nodig kan uw pijnspecialist of huisarts een andere pijnstiller voorschrijven.

    Opvliegers
    Door de medicatie die wordt ingespoten bij de zenuw kunt u opvliegers krijgen. Bij vrouwen kan de menstruatie korte tijd verstoord raken.

    Ontregelde bloedsuikerspiegel bij diabetici
    Bij diabetici kunnen de bloedsuikerspiegels een aantal dagen verhoogd zijn. Extra controle van de bloedsuikers is daarom aan te raden.

U bent nu hier

HomepagePijnbehandelcentrumAandoeningenSchouderpijn
Naar boven