Corona: bekijk onze maatregelen

Zorgpad

Rugpijn met uitstraling naar lies en/of been

U bent nu hier

HomepagePijnbehandelcentrumAandoeningenPijnklachten aan de (lage) rug / wervelkolomRugpijn met uitstraling naar lies en/of been (Lumbosacrale radiculaire pijn)
 1. Lumbosacrale radiculaire pijn

  Wat is het?

  Vanuit het ruggenmerg komen grote zenuwen, de zenuwwortels, die door de wervelkolom naar liezen of verschillende delen in het been lopen. Als zo’n zenuwwortel in de wervelkolom (bijvoorbeeld bij een hernia van de tussenwervelschijf) of bij het verlaten van de wervelkolom geïrriteerd raakt, kan dit pijnklachten geven in de rug, lies of been.
  Soms bestaat er ook krachtverlies in uw been/de benen en tintelingen of een doof gevoel in het pijnlijke gebied.

  Behandelmogelijkheden

  Hieronder leest u welke behandelmogelijkheden er zijn. Het resultaat van deze behandelingen is afhankelijk van verschillende factoren en kan per patiënt verschillend zijn. De pijnspecialist of verpleegkundig specialist bespreekt met u welke behandeling het beste bij u past.

 2. Injectie ontstekingsremmend middel

  Injectie met een ontstekingsremmend middel

  Deze behandeling bestaat uit een injectie met een verdovingsmiddel en een ontstekingsremmend middel op de plaats van de geïrriteerde zenuwwortel.

  De behandeling (verloop)

  U gaat op uw buik op de behandeltafel liggen. De plaats van de injectie wordt eerst gedesinfecteerd en plaatselijk verdoofd. Hierna brengt de arts een naald in tot in de opening waar de zenuwwortel de wervelkolom verlaat. U krijgt een lokaal verdovingsmiddel en een ontstekingsremmend middel toegediend.

  De behandeling vindt plaats onder röntgendoorlichting. Dat betekent dat er tijdens de behandeling continue röntgenbeelden worden gemaakt zodat de pijnspecialist de positie goed kan bepalen.

 3. Epidurale injectie

  Epidurale injectie

  Bij deze behandeling krijgt u een injectie vlakbij de vermoedelijke oorzaak van de pijn in het midden van de rug. U krijgt een lokaal verdovingsmiddel en een ontstekingsremmend middel (depo-medrol) toegediend.


  De epidurale ruimte ligt aan de achterkant van de wervels.

  Voor deze behandeling wordt u een paar uur opgenomen op de afdeling dagbehandeling van het Pijnbehandelcentrum. 

  Lees meer over de epidurale injectie in deze folder. 

 4. Zenuwblokkade

  Zenuwblokkade met stroom (PRF-behandeling)

  De zenuw die behandeld wordt, geeft pijnprikkels door aan de hersenen. Door deze zenuwen te verdoven kan de pijn voor langere tijd verminderen. Dit gebeurt door met een naald lichte stroomstootjes toe te dienen in de nabijheid van de zenuw. Dit heet PRF (pulsed radio frequente behandeling).
  Hierdoor wordt de zenuw beïnvloed en kunnen de pijnprikkels minder goed worden doorgeven. De pijn zal hierdoor afnemen.

  De behandeling (verloop)

  Met behulp van röntgenbeelden zoekt de pijnspecialist de bewuste zenuw op. De pijnspecialist geeft u een plaatselijke verdoving en brengt daarna een injectienaald in.

  Met een zacht elektrisch stroompje wordt de positie gecontroleerd. U moet dan aangeven wanneer u iets voelt. Dit kan warmte, druk of een tinteling zijn. Ook kunt u klopjes voelen in de spieren. De meeste patiënten vinden dat dit geen pijn doet.

  Als de naald op de juiste plaats zit, spuit de arts een verdovingsvloeistof in. Dit kan wel even pijnlijk zijn maar dit verdwijnt meestal snel dankzij de verdovingsvloeistof. 
  Daarna dient de arts ongeveer 4 minuten lang korte stroomstootjes toe via de naald. Omdat de zenuw nu verdoofd is voelt u hiervan hooguit lichte klopjes. De behandeling zorgt ervoor dat de zenuw langdurig tot rust komt, zonder deze te beschadigen. De behandeling duurt in totaal ongeveer 15 minuten.

  Kans op bijwerkingen

  • Napijn: Een zenuwbehandeling kan in het begin napijn geven. Dit kan zelfs enkele dagen duren. Dit is andere pijn dan de oorspronkelijke zenuwpijn en tegen deze napijn helpt een normale pijnstiller zoals een paracetamol doorgaans wel. Zo nodig kan uw pijnspecialist of huisarts een andere pijnstiller voorschrijven.
  • Opvliegers: Door de medicatie die wordt ingespoten bij de zenuw kunt u opvliegers krijgen. Bij vrouwen kan de menstruatie korte tijd verstoord raken.
  • Ontregelde bloedsuikerspiegel bij diabetici: Bij diabetici kunnen de bloedsuikerspiegels een aantal dagen verhoogd zijn. Extra controle van de bloedsuikers is daarom aan te raden.

   

U bent nu hier

HomepagePijnbehandelcentrumAandoeningenPijnklachten aan de (lage) rug / wervelkolomRugpijn met uitstraling naar lies en/of been (Lumbosacrale radiculaire pijn)
Naar boven

Bezoekt u een van onze locaties?

Vul voor uw komst deze vragenlijst in