Maatregelen en veelgestelde vragen rondom corona. Meer informatie

Zorgpad

Lage rugpijn (uitgaande van de facetgewrichten)

U bent nu hier

HomepagePijnbehandelcentrumAandoeningenPijnklachten aan de (lage) rug / wervelkolomLage rugpijn (uitgaande van de facetgewrichten)
 1. Lage rugpijn vanuit het facetgewricht

  Wat is het?

  Lage rugpijn komt veel voor. De oorzaak is soms moeilijk te vinden. Soms komt de pijn vanuit de facetgewrichten, dit zijn kleine gewrichtjes die ervoor zorgen dat de wervels in de wervelkolom ten opzichte van elkaar kunnen bewegen.

  Alle wervels staan als blokjes op elkaar gestapeld. De facetgewrichten en de tussenwervelschijven vormen samen de verbinding tussen de verschillende wervels. 

  De facetgewrichten kunnen pijnlijk worden door verschillende oorzaken,  bijvoorbeeld door:

  • Ouderdom (de rug zakt een beetje in, de facetgewrichten komen strakker tegen elkaar aan te staan.)
  • Een scheve rug (scoliose.)
  • Een lichte verschuiving van ruggenwervels ten opzichte van elkaar.

  Pijn die wordt veroorzaakt vanuit de facetgewrichten kan zich op verschillende manieren uiten: op de voorgrond staat lage rugpijn, voornamelijk aan één zijde, soms aan beide zijden. Hierbij kan de pijn uitstralen naar de lies en naar de voor-, zij- of achterkant van het bovenbeen.

  Bij lichamelijk onderzoek is er vaak drukpijn in de lage rug.

  Behandelmogelijkheden

  Hieronder leest u welke behandelmogelijkheden er zijn. Het resultaat van deze behandelingen is afhankelijk van verschillende factoren en kan per patiënt verschillend zijn. De pijnspecialist of verpleegkundig specialist bespreekt met u welke behandeling het beste bij u past.

 2. Proefinjectie

  Onderzoek met een proefinjectie

  Om de juiste diagnose te stellen, krijgt u eerst een proefinjectie. Hierbij wordt verdovingsvloeistof rondom de gevoelszenuwtjes naar het gewricht ingespoten. De vloeistof verdooft de zenuwen gedurende enkele uren. Na de behandeling moet u aangeven of uw pijn effectief verminderd of verdwenen is. Zo kan worden vastgesteld of het gewricht de oorzaak is van de pijn.

 3. Zenuwblokkade

  Zenuwblokkade met warmte (facetdenervatie)

  Na een goed verlopen proefinjectie kan er denervatie uitgevoerd worden. Hierbij worden naalden in de buurt van de gevoelszenuwtjes naar het gewricht geplaatst.

  De behandeling vindt plaats met röntgendoorlichting. Dit betekent dat er tijdens de behandeling continue röntgenbeelden worden gemaakt zodat de pijnspecialist de te behandelen zenuw op kan sporen.

  Wanneer de naalden op de goede plaats staan wordt lokale verdoving ingespoten. Gedurende een aantal minuten wordt de naaldpunt opgewarmd. Soms worden er via de naalden ook kleine stroomstootjes gegeven. Ook dit heeft een verdovend effect op de zenuw. Hierdoor vermindert na verloop van tijd de pijn. Functies als gevoel en spierkracht blijven werken.

  Kans op bijwerkingen

  Napijn: Een zenuwbehandeling kan in het begin napijn geven. Dit kan zelfs enkele dagen duren. Dit is andere pijn dan de oorspronkelijke zenuwpijn en tegen deze napijn helpt een normale pijnstiller zoals een paracetamol doorgaans wel.
   

 4. Kosten

  Deze behandeling wordt niet vergoed

  Een zenuwblokkade en injectie in het facetgewricht worden niet meer vergoed door de zorgverzekeraar.
  U moet deze behandelingen dus zelf te betalen. Het bedrag hangt af van het soort behandeling en wordt met u apart besproken op de polikliniek.
  Om na te gaan of een behandeling een zekere pijnverlichting kan geven kan de arts wel eerst een proefinjectie doen. De proefinjectie is wel verzekerde zorg en hoeft u niet zelf te betalen.

  Lees hier meer informatie over o.m. de kosten.

U bent nu hier

HomepagePijnbehandelcentrumAandoeningenPijnklachten aan de (lage) rug / wervelkolomLage rugpijn (uitgaande van de facetgewrichten)
Naar boven

Bezoekt u een van onze locaties?

Vul voor uw komst deze vragenlijst in