Maatregelen en veelgestelde vragen rondom corona. Meer informatie

Zorgpad

Pijn na een operatie

Chronische pijn (pijn die langer dan drie maanden duurt) na een operatie komt veel voor. Vooral bij de volgende operaties:

 • Liesbreukoperatie
 • Borstamputatie
 • Longoperatie
 • Amputaties van ledematen (fantoompijn)

Bij deze operatie is de kans iets groter dat een zenuw wordt beschadigd. Bijvoorbeeld doordat de zenuw wordt geraakt door de chirurg. Dit veroorzaakt zenuwpijn.

Patiënten omschrijven deze pijn als een continu scherpe stekende, brandende pijn in het operatie gebied. De pijn is vaak ook s’nachts wat de slaap ongunstig beïnvloedt.
De pijn is geen alarm signaal meer, maar vermindert de kwaliteit van leven met psychische en sociale problemen als gevolg.

Behandelmogelijkheden

Hieronder leest u welke behandelmogelijkheden er zijn. Het resultaat van deze behandelingen is afhankelijk van verschillende factoren en kan per patiënt verschillend zijn. De pijnspecialist of verpleegkundig specialist bespreekt met u welke behandeling het beste bij u past.

 1. Medicatie

  Behandeling met medicijnen

  Gewone pijnstillers zoals paracetamol en NSAID's (ibuprofen) werken meestal niet goed bij zenuwpijn. De (huis)arts of pijnspecialist kan dan in overleg met u, sterkere pijnstillers voorschrijven. 

  De pijnspecialist of verpleegkundig specialist kan dan proberen de pijn te verminderen met andere medicijnen.
  Meestal worden medicijnen tegen depressie of epilepsie gebruikt. Deze middelen blijken ook goed te helpen bij zenuwpijn.

  Uw pijnspecialist of verpleegkundig specialist kan u hier meer over vertellen.

 2. TENS

  Behandeling met TENS

   TENS is de afkorting van ‘Transcutane Elektrische Neuro Stimulator’. Het is een methode om de pijn in uw lichaam te onderdrukken. Dit wordt gedaan door elektroden te plakken op de huid van de plek waar u pijn heeft. De elektroden worden verbonden met het TENS apparaat. Het TENS apparaat geeft stroomprikkels af via de elektroden. U voelt nu trillingen in het pijngebied. Deze trillingen zorgen ervoor dat uw pijn onderdrukt wordt. Naast het verminderen van pijn kan TENS ook een ontspannende werking op uw spieren hebben en kan het een betere doorbloeding van uw huid geven.

  U krijgt voor uitleg en begeleiding een afspraak op de polikliniek

  Meer informatie leest u in deze folder.

 3. Pleister

  Qutenza huidpleister

   Dit is een pleister waarin een pijnstillend middel zit. Dit middel (Capsaïcine) is een stofje dat onder andere in hete pepers zit. Dit stofje wordt gebruikt om zenuwpijn aan de huid te verlichten. De pleister wordt op het pijnbehandelcentrum aangebracht op het pijnlijke gebied. de pleister moet ongeveer een uur blijven zitten. Het stofje kan een branderig en soms pijnlijk gevoel geven, te vergelijken met zonnebrand.

  Meer informatie leest u in de folder

 4. Injectie

  Pijnstillende injectie

  Bij deze behandeling krijgt u een injectie met een verdovend middel en een ontstekingsremmend middel ingespoten.

 5. Blokkade zenuwwortel

  Blokkade van de zenuwwortel

  Tussen iedere wervel in de wervelkolom zit een opening. Via deze openingen komen de zenuwwortels uit de wervelkolom.

  Wat is PRF (pulsed radio frequente behandeling)?

  Pijnprikkels worden via de zenuwen doorgegeven aan de hersenen. Door deze zenuwen te verdoven kan de pijn voor langere tijd verminderen. Dit gebeurt door met een naald lichte stroomstootjes toe te dienen in het gebied van de zenuw.
  Hierdoor wordt de zenuw beïnvloed en kunnen de pijnprikkels minder goed worden doorgeven. De pijn zal hierdoor afnemen. Omdat de zenuw verder niet wordt beschadigd, houdt de zenuw wel zijn normale functie. De behandeling heeft dus geen invloed op de beweeglijkheid.

  Tijdens deze behandeling wordt ook medicatie bij de zenuw ingespoten. Dit is een plaatselijk en tijdelijk verdovend middel en een ontstekingsremmend middel dat zwelling en pijn tegengaat.

  De behandeling

  Met behulp van echo of röntgenbeelden zoekt de pijnspecialist de bewuste zenuw op. De pijnspecialist geeft u een plaatselijke verdoving en brengt daarna een injectienaald in.

  Met een zacht elektrisch stroompje wordt de positie gecontroleerd. U moet dan aangeven wanneer u iets voelt. Dit kan warmte, druk of een tinteling zijn. Ook kunt u klopjes voelen in de spieren. De meeste patiënten vinden dat dit geen pijn doet.

  Als de naald op de juiste plaats zit, spuit de arts een verdovingsvloeistof samen met een ontstekingsremmend middel in. Dit kan wel even pijnlijk zijn maar dit verdwijnt meestal snel dankzij de verdovingsvloeistof.
  Daarna dient de arts ongeveer 4 minuten lang korte stroomstootjes toe via de naald. Omdat de zenuw nu verdoofd is voelt u hiervan hooguit lichte klopjes. De behandeling zorgt ervoor dat de zenuw langdurig tot rust komt, zonder deze te beschadigen. De behandeling duurt in totaal ongeveer 15 minuten.

  Kans op bijwerkingen

  • Napijn: Een zenuwbehandeling kan in het begin napijn geven. Dit kan zelfs enkele dagen duren. Dit is andere pijn dan de oorspronkelijke zenuwpijn en tegen deze napijn helpt een normale pijnstiller zoals een paracetamol doorgaans wel.
   Zo nodig kan uw pijnspecialist of huisarts een andere pijnstiller voorschrijven.
  • Opvliegers: Door de medicatie die wordt ingespoten bij de zenuw kunt u opvliegers krijgen. Bij vrouwen kan de menstruatie korte tijd verstoord raken.
  • Ontregelde bloedsuikerspiegel bij diabetici: Bij diabetici kunnen de bloedsuikerspiegels een aantal dagen verhoogd zijn. Extra controle van de bloedsuikers is daarom aan te raden.

   

Naar boven

Bezoekt u een van onze locaties?

Vul voor uw komst deze vragenlijst in