Zorgpad

Whiplash

  1. Whiplash

    Wat is het?

    Whiplash Associated Disorders (Whiplash) is een verzamelnaam voor klachten die ontstaan door een snelle voor achterwaartse beweging zoals bijvoorbeeld bij een aanrijding van achteren.
    Op het Pijnbehandelcentrum wordt alleen de pijn behandeld zonder grote schade aan zenuwen of wervels.

    Klachten

    • Pijn in nek en schouders.
    • Hoofdpijn, meestal in het achterhoofd en soms uitstralend naar het voorhoofd.
    • Bewegingsbeperking met stijfheid van de nek.
    • Mogelijk ook oorsuizen, duizeligheid, concentratiestoornissen, misselijkheid en tintelingen in de handen. 

    Behandelmogelijkheden

    Hieronder leest u welke behandelmogelijkheden er zijn. Het resultaat van deze behandelingen is afhankelijk van verschillende factoren en kan per patiënt verschillend zijn. De pijnspecialist of verpleegkundig specialist bespreekt met u welke behandeling het beste bij u past.

  2. Fysiotherapie

    Oefeningen

    Soms kan fysiotherapie de pijnklachten al sterk verminderen. De (huis)arts of pijnspecialist kan u doorverwijzen naar een fysiotherapeut bij u in de buurt.

  3. TENS

    Behandeling met TENS

    TENS is de afkorting van ‘Transcutane Elektrische Neuro Stimulator’. Het is een methode om de pijn in uw lichaam te onderdrukken. Dit wordt gedaan door elektroden te plakken op de huid van uw nek, achterhoofd of schouders. De elektroden worden verbonden met het TENS apparaat. Het TENS apparaat geeft stroomprikkels af via de elektroden. U voelt nu trillingen in het pijngebied. Deze trillingen zorgen ervoor dat uw pijn onderdrukt wordt. Naast het verminderen van pijn kan TENS ook een ontspannende werking op uw spieren hebben en kan het een betere doorbloeding van uw huid geven.

    Voor uitleg en begeleiding krijgt u een afspraak op de polikliniek

    Meer informatie leest u in deze folder.

  4. Facetdenervatie

    Zenuw blokkeren met stroom (Facetdenervatie)

    Bij een facetdenervatie wordt de zenuw verdoofd (geblokkeerd) die naar de steungewrichten (facetgewrichten) gaat. Deze zenuw zit aan de achterkant van de wervelkolom.

    Met een speciale naald zoekt de pijnspecialist de zenuw op. Dit gebeurt onder röntgendoorlichting. Dit betekent dat er tijdens de behandeling continue röntgenbeelden worden gemaakt zodat de pijnspecialist de te behandelen zenuw op kan sporen. Vervolgens wordt er via deze naald op een veilige manier lichte stroomstootjes toegediend.

    Kans op bijwerkingen

    Napijn: Een zenuwbehandeling kan in het begin napijn geven. Dit kan zelfs enkele dagen duren. Dit is andere pijn dan de oorspronkelijke zenuwpijn en tegen deze napijn helpt een normale pijnstiller zoals een paracetamol doorgaans wel.

    Meer informatie over deze behandeling leest u in de folder. 

Naar boven