Maatregelen en veelgestelde vragen rondom corona. Meer informatie

Zorgpad

Pijn vanuit het nekgewricht (facetgewricht)

 1. Pijn vanuit het nekgewricht

  Wat is het?

  Omschrijving

  De gehele wervelkolom is opgebouwd uit verschillend wervels die onderling met elkaar in verbinding staan door een tussenwervelschijf en steungewrichtjes. Deze gewrichtjes worden ook wel de facetgewrichtjes genoemd. Ze zorgen voor de stabiliteit en bevinden zich aan weerszijde van de wervel. De oorzaak van de pijn is onbekend. Mogelijk dat slijtage (artrose), een lichte verschuiving van de wervel, of een vergroeiing van de wervelkolom de oorzaak van de pijn kan zijn omdat de gewrichtjes strakker tegen elkaar aan komen te liggen.

  Klachten

  • Nekpijn met mogelijk uitstraling naar het achterhoofd en richting het schouderblad.
  • Vaak aan één kant.

  Behandelmogelijkheden

  Hieronder leest u welke behandelmogelijkheden er zijn. Het resultaat van deze behandelingen is afhankelijk van verschillende factoren en kan per patiënt verschillend zijn. De pijnspecialist of verpleegkundig specialist bespreekt met u welke behandeling het beste bij u past.

 2. Fysiotherapie

  Fysiotherapie

  Soms kan fysiotherapie de pijnklachten al sterk verminderen. De (huis)arts kan u doorverwijzen naar een fysiotherapeut bij u in de buurt.  

 3. Zenuwblokkade

  Zenuw blokkeren met stroom (Facetdenervatie)

  Bij een facetdenervatie wordt de zenuw verdoofd (geblokkeerd) die naar de steungewrichten (facetgewrichten) gaat. Deze zenuw zit aan de achterkant van de wervelkolom.

  Met een speciale naald zoekt de pijnspecialist de zenuw op. Dit gebeurt onder röntgendoorlichting. Dit betekent dat er tijdens de behandeling continue röntgenbeelden worden gemaakt zodat de pijnspecialist de te behandelen zenuw op kan sporen. Vervolgens wordt er via deze naald met warmte de zenuw tot rust gebracht.

  Kans op bijwerkingen

  Napijn: Een zenuwbehandeling kan in het begin napijn geven. Dit kan zelfs enkele dagen duren. Dit is andere pijn dan de oorspronkelijke zenuwpijn en tegen deze napijn helpt een normale pijnstiller zoals een paracetamol doorgaans wel.

  Meer informatie over deze behandeling leest u in de folder. 

 4. TENS

  Behandeling met TENS

  TENS is de afkorting van ‘Transcutane Elektrische Neuro Stimulator’. Het is een methode om de pijn in uw lichaam te onderdrukken. Dit wordt gedaan door elektroden te plakken op de huid van uw nek, achterhoofd of schouders. De elektroden worden verbonden met het TENS apparaat. Het TENS apparaat geeft stroomprikkels af via de elektroden. U voelt nu trillingen in het pijngebied. Deze trillingen zorgen ervoor dat uw pijn onderdrukt wordt. Naast het verminderen van pijn kan TENS ook een ontspannende werking op uw spieren hebben en kan het een betere doorbloeding van uw huid geven.

  Voor de uitleg en begeleiding krijgt u een afspraak op de polikliniek

  Meer informatie leest u in deze folder.

 5. Medicatie

  Behandeling met medicijnen

   De pijnspecialist of de verpleegkundig specialist kan samen met u ook kijken naar passende pijnmedicatie.

Naar boven

Bezoekt u een van onze locaties?

Vul voor uw komst deze vragenlijst in