Maatregelen en veelgestelde vragen rondom corona. Meer informatie

Zorgpad

Nekpijn met uitstraling door beknelde zenuw

 1. Beknelde nekzenuw

  Wat is het?

  Omschrijving

  Nekpijn met uitstraling naar schouder en/of arm, veroorzaak door een beknelde zenuw. Dit wordt ook wel cervicaal radiculaire pijn genoemd.

  Binnenin de wervelkolom bevindt zich het ruggenmerg. Hierin vertakt zich een groep zenuwen. De grote zenuwen lopen door de wervelkolom naar buiten. De nekzenuwen verzorgen de nekregio, schouder en arm. De zenuw kan geïrriteerd raken doordat er bot is aangegroeid aan de wervel, dit schuurt dan als het ware langs de zenuw en dat veroorzaakt pijn. Ook kan de zenuw bekneld raken door uitpuiling van de tussenwervelschijf (nekhernia). De nekhernia klachten kunnen spontaan na zes tot twaalf weken verdwijnen.

  Voor een goede diagnose is een MRI noodzakelijk. Meestal wordt dit gecombineerd met een bezoek aan de neuroloog. 

  Klachten

  • Uitstralende pijn in nek, schouder en /of arm.
  • Kan gepaard gaan met tintelingen, doof gevoel en krachtsverlies.

  Behandelmogelijkheden

  Hieronder leest u welke behandelmogelijkheden er zijn. Het resultaat van deze behandelingen is afhankelijk van verschillende factoren en kan per patiënt verschillend zijn. De pijnspecialist of verpleegkundig specialist bespreekt met u welke behandeling het beste bij u past.

 2. Medicatie

  Behandeling met medicijnen

  Vaak is de huisarts of neuroloog al met medicatie begonnen maar zenuwpijn is vaak moeilijk te behandelen

  De pijnspecialist of verpleegkundig specialist kan dan proberen de pijn te verminderen met andere medicijnen.
  Meestal worden medicijnen tegen depressie of epilepsie gebruikt. Deze middelen blijken goed te helpen bij zenuwpijn.

  Uw pijnspecialist of verpleegkundig specialist kan u hier meer over vertellen. 

 3. Blokkade zenuwwortel

  Blokkade van de zenuwwortel

  Tussen iedere wervel in de wervelkolom zit een opening. Via deze openingen komen de zenuwwortels uit de wervelkolom. 

  De zenuw die behandeld wordt, geeft pijnprikkels door aan de hersenen. Door deze zenuwen te verdoven kan de pijn voor langere tijd verminderen. Dit gebeurt door met een naald lichte stroomstootjes toe te dienen in de nabijheid van de zenuw. Dit heet PRF (pulsed radio frequente behandeling)
  Hierdoor wordt de zenuw beïnvloed en kunnen de pijnprikkels minder goed worden doorgeven. De pijn zal afnemen.

  De behandeling (verloop)

  Met behulp van röntgenbeelden zoekt de pijnspecialist de bewuste zenuw op. De pijnspecialist geeft u een plaatselijke verdoving en brengt daarna een injectienaald in.

  Met een zacht elektrisch stroompje wordt de positie gecontroleerd. U moet dan aangeven wanneer u iets voelt. Dit kan warmte, druk of een tinteling zijn. Ook kunt u klopjes voelen in de spieren. De meeste patiënten vinden dat dit geen pijn doet.

  Als de naald op de juiste plaats zit, spuit de arts een verdovingsvloeistof in. Dit kan wel even pijnlijk zijn maar dit verdwijnt meestal snel dankzij de verdovingsvloeistof. 
  Daarna dient de arts ongeveer 4 minuten lang korte stroomstootjes toe via de naald. Omdat de zenuw nu verdoofd is voelt hiervan hooguit lichte klopjes. De behandeling zorgt ervoor dat de zenuw langdurig tot rust komt, zonder deze te beschadigen. De behandeling duurt in totaal ongeveer 15 minuten.

  Kans op bijwerkingen

  • Napijn: Een zenuwbehandeling kan in het begin napijn geven. Dit kan zelfs enkele dagen duren. Dit is andere pijn dan de oorspronkelijke zenuwpijn en tegen deze napijn helpt een normale pijnstiller zoals een paracetamol doorgaans wel. Zo nodig kan uw pijnspecialist of huisarts een andere pijnstiller voorschrijven.
  • Opvliegers: Door de medicatie die wordt ingespoten bij de zenuw kunt u opvliegers krijgen. Bij vrouwen kan de menstruatie korte tijd verstoord raken.
  • Ontregelde bloedsuikerspiegel bij diabetici: Bij diabetici kunnen de bloedsuikerspiegels een aantal dagen verhoogd zijn. Extra controle van de bloedsuikers is daarom aan te raden.


  Meer informatie over deze behandeling leest u in deze folder. 

 4. TENS

  Behandeling met TENS

  TENS is de afkorting van ‘Transcutane Elektrische Neuro Stimulator’. Het is een methode om de pijn in uw lichaam te onderdrukken. Dit wordt gedaan door elektroden te plakken op de huid van uw nek, achterhoofd of schouders. De elektroden worden verbonden met het TENS apparaat. Het TENS apparaat geeft stroomprikkels af via de elektroden. U voelt nu trillingen in het pijngebied. Deze trillingen zorgen ervoor dat uw pijn onderdrukt wordt. Naast het verminderen van pijn kan TENS ook een ontspannende werking op uw spieren hebben en kan het een betere doorbloeding van uw huid geven.

  U krijgt voor uitleg en begeleiding een afspraak op de polikliniek

  Meer informatie leest u in deze folder.  

Naar boven

Bezoekt u een van onze locaties?

Vul voor uw komst deze vragenlijst in