Zorgpad

Pijn vanuit de nek (Cervicogene pijn)

U bent nu hier

HomepagePijnbehandelcentrumAandoeningenHoofd- en aangezichtspijnHoofdpijn vanuit de nek (cervicogene pijn)
  1. Cervicogene pijn

    Wat is het?

    Deze vorm van hoofdpijn uit zich meestal aan één zijde van het hoofd, soms met uitstraling naar de schouder en arm. Vaak gaat het bewegen van de nek moeilijker. De hoofdpijn wordt erger als er druk in de nek wordt uitgeoefend. Cervicogene pijn is soms moeilijk te onderscheiden van andere vormen van hoofdpijn zoals migraine en spanningshoofdpijn. 

    Behandelmogelijkheden

    Hieronder leest u welke behandelmogelijkheden er zijn. Het resultaat van deze behandelingen is afhankelijk van verschillende factoren en kan per patiënt verschillend zijn. De pijnspecialist of verpleegkundig specialist bespreekt met u welke behandeling het beste bij u past.

  2. TENS

    Behandeling met TENS

    TENS is de afkorting van ‘Transcutane Elektrische Neuro Stimulator’. Het is een methode om de pijn in uw lichaam te onderdrukken. Dit wordt gedaan door elektroden te plakken op de huid van uw nek, achterhoofd of schouders. De elektroden worden verbonden met het TENS apparaat. Het TENS apparaat geeft stroomprikkels af via de elektroden. U voelt nu trillingen in het pijngebied. Deze trillingen zorgen ervoor dat uw pijn onderdrukt wordt. Naast het verminderen van pijn kan TENS ook een ontspannende werking op uw spieren hebben en kan het een betere doorbloeding van uw huid geven.

    Uitleg en begeleiding hierover vindt plaats op de polikliniek

    Meer informatie leest u in deze folder.

  3. Facetdenervatie

    Zenuw blokkeren met stroom (Facetdenervatie)

    Bij een facetdenervatie wordt de zenuw verdoofd (geblokkeerd) die naar de steungewrichten (facetgewrichten) gaat. Deze zenuw zit aan de achterkant van de wervelkolom.

    Met een speciale naald zoekt de pijnspecialist de zenuw op. Dit gebeurt onder röntgendoorlichting. Dit betekent dat er tijdens de behandeling continue röntgenbeelden worden gemaakt zodat de pijnspecialist de te behandelen zenuw op kan sporen. Vervolgens worden er via deze naald op een veilige manier lichte stroomstootjes toegediend.

    Kans op bijwerkingen

    Napijn: Een zenuwbehandeling kan in het begin napijn geven. Dit kan zelfs enkele dagen duren. Dit is andere pijn dan de oorspronkelijke zenuwpijn en tegen deze napijn helpt een normale pijnstiller zoals een paracetamol doorgaans wel.

    Meer informatie over deze behandeling leest u in de folder. 

  4. Blokkade zenuwwortel

    Blokkade van de zenuwwortel

    Tussen iedere wervel in de wervelkolom zit een opening. Via deze openingen komen de zenuwwortels uit de wervelkolom. 

    De zenuw die behandeld wordt, geeft pijnprikkels door aan de hersenen. Door deze zenuwen te verdoven kan de pijn voor langere tijd verminderen. Dit gebeurt door met een naald lichte stroomstootjes toe te dienen in de nabijheid van de zenuw. Dit heet PRF (pulsed radio frequente behandeling).
    Hierdoor wordt de zenuw beïnvloed en kunnen de pijnprikkels minder goed worden doorgeven. De pijn zal hierdoor afnemen.

    De behandeling (verloop)

    Met behulp van röntgenbeelden zoekt de pijnspecialist de bewuste zenuw op. De pijnspecialist geeft u een plaatselijke verdoving en brengt daarna een injectienaald in.

    Met een zacht elektrisch stroompje wordt de positie gecontroleerd. U moet dan aangeven wanneer u iets voelt. Dit kan warmte, druk of een tinteling zijn. Ook kunt u klopjes voelen in de spieren. De meeste patiënten vinden dat dit geen pijn doet.

    Als de naald op de juiste plaats zit, spuit de arts een verdovingsvloeistof in. Dit kan wel even pijnlijk zijn maar dit verdwijnt meestal snel dankzij de verdovingsvloeistof. 
    Daarna dient de arts ongeveer 4 minuten lang korte stroomstootjes toe via de naald. Omdat de zenuw nu verdoofd is, voelt u hiervan hooguit lichte klopjes. De behandeling zorgt ervoor dat de zenuw langdurig tot rust komt, zonder deze te beschadigen. De behandeling duurt in totaal ongeveer 15 minuten.

    Kans op bijwerkingen

    • Napijn: Een zenuwbehandeling kan in het begin napijn geven. Dit kan zelfs enkele dagen duren. Dit is andere pijn dan de oorspronkelijke zenuwpijn en tegen deze napijn helpt een normale pijnstiller zoals een paracetamol doorgaans wel. Zo nodig kan uw pijnspecialist of huisarts een andere pijnstiller voorschrijven.
    • Opvliegers: Door de medicatie die wordt ingespoten bij de zenuw kunt u opvliegers krijgen. Bij vrouwen kan de menstruatie korte tijd verstoord raken.
    • Ontregelde bloedsuikerspiegel bij diabetici: Bij diabetici kunnen de bloedsuikerspiegels een aantal dagen verhoogd zijn. Extra controle van de bloedsuikers is daarom aan te raden.


    Meer informatie over deze behandeling leest u in deze folder. 

  5. AA-gewricht

    Behandeling van de bovenste nekwervels

    Het AA-gewricht is een gewrichtje dat de verbinding vormt tussen de twee bovenste nekwervels. Dit gewrichtje zorgt er samen met andere gewrichtjes voor dat u uw nek kunt bewegen.  

    De behandeling van dit gewricht wordt gedaan als u langere tijd pijnklachten bovenin de nek heeft of hoofdpijnklachten komend vanuit de nek. Door het geven van stroompulsjes worden de gevoelszenuwen in het AA-gewricht beïnvloed waardoor de pijnprikkel wordt onderbroken.

    Meer informatie leest u in deze folder.

  6. Medicatie

    Behandeling met medicijnen

     Met uw pijnspecialist en/ of verpleegkundig specialist kunt u eventueel ook praten over medicatie.

U bent nu hier

HomepagePijnbehandelcentrumAandoeningenHoofd- en aangezichtspijnHoofdpijn vanuit de nek (cervicogene pijn)
Naar boven