Maatregelen en veelgestelde vragen rondom corona. Meer informatie

Zorgpad

Gordelroos in het gezicht

 1. Gordelroos in het gezicht

  Wat is het?

  Omschrijving

  De medische term voor gordelroos is Herpes Zorster. Dit is een virus. Bij kinderen uit het virus zich in waterpokken, bij volwassenen kan dit virus opnieuw actief worden. Dit gebeurt meestal in een periode dat er een verminderde weerstand is.
  Het virus verspreid zich vanuit de zenuwknoop en geeft typische huidklachten, meestal op de romp, maar dit kan ook voorkomen in het gezicht.

  Het virus kan goed behandeld worden met antibiotica. De pijn kan echter langer aanhouden. Dit komt doordat bij gordelroos de gevoelszenuwen ontstoken raken. Hierdoor ontstaat zenuwpijn. 

  Klachten

  • Een gordelroos gaat gepaard met ernstige pijnklachten en/of jeuk.
  • De pijn is branderig en kloppend. Ook kan het een overgevoeligheid van de huid geven.
  • Op de huid vormen zich met vocht gevulde blaasjes en roodheid. In deze fase is de gordelroos besmettelijk. Contact met baby’s en kleine kinderen is dan niet gewenst.
  • De blaasjes zullen na verloop van tijd indrogen en kunnen kleine littekentjes achterlaten. De roodheid verdwijnt meestal na 3 tot 6 weken.

  Behandelmogelijkheden

  Hieronder leest u welke behandelmogelijkheden er zijn. Het resultaat van deze behandelingen is afhankelijk van verschillende factoren en kan per patiënt verschillend zijn. De pijnspecialist of verpleegkundig specialist bespreekt met u welke behandeling het beste bij u past.

 2. Medicatie

  Behandeling met medicijnen

  Langdurige heftige pijn door gordelroos is niet altijd gemakkelijk te behandelen. Pijnmedicijnen als paracetamol en ibuprofen werken meestal niet.

  De pijnspecialist kan dan proberen de pijn te verminderen met andere medicijnen.
  Meestal worden medicijnen tegen depressie of epilepsie gebruikt. Deze middelen blijken ook goed te helpen bij zenuwpijn. 

 3. Injectie

  Epidurale Injectie

  Als medicatie onvoldoende helpt kan de pijnspecialist of verpleegkundig specialist een behandeling met een epidurale injectie voorstellen. 

  Dit is een behandeling waarbij medicijnen in de epidurale ruimte worden gespoten. De epidurale ruimte is de ruimte in de wervelkolom. Deze ruimte loopt van uw nek tot uw stuitje.

  De epidurale ruimte ligt aan de achterkant van de wervels.

  De behandeling kan gedaan worden ter hoogte van de nek

  Voor deze behandeling wordt u een paar uur opgenomen op de afdeling Dagbehandeling van het Pijnbehandelcentrum. 

  Lees meer over de epidurale injectie in deze folder. 
   

 4. Zenuwblokkade

  Zenuwblokkade (van de nervus orbitalis)

  Mogelijk speelt de nervus orbitalis ((een zenuwknoop onder de wenkbrauw) een rol bij de pijn bij gordelroos in het gezicht. Soms kan het verlichting geven om deze zenuw te verdoven (blokkeren).  

  De zenuw die behandeld wordt, geeft pijnprikkels door aan de hersenen. Door deze zenuwen te verdoven kan de pijn voor langere tijd verminderen. Dit gebeurt door met een naald lichte stroomstootjes toe te dienen in de nabijheid van de zenuw. Dit heet PRF (pulsed radio frequente behandeling).
  Hierdoor wordt de zenuw beïnvloed en kunnen de pijnprikkels minder goed worden doorgeven. De pijn zal hierdoor afnemen.

  De behandeling (verloop)

  Met behulp van röntgenbeelden zoekt de pijnspecialist de bewuste zenuw op. De pijnspecialist geeft u een plaatselijke verdoving en brengt daarna een injectienaald in.

  Met een zacht elektrisch stroompje wordt de positie gecontroleerd. U moet dan aangeven wanneer u iets voelt. Dit kan warmte, druk of een tinteling zijn. Ook kunt u klopjes voelen in de spieren. De meeste patiënten vinden dat dit geen pijn doet.

  Als de naald op de juiste plaats zit, spuit de arts een verdovingsvloeistof in. Dit kan wel even pijnlijk zijn maar dit verdwijnt meestal snel dankzij de verdovingsvloeistof. 
  Daarna dient de arts ongeveer 4 minuten lang korte stroomstootjes toe via de naald. Omdat de zenuw nu verdoofd is voelt u hiervan hooguit lichte klopjes. De behandeling zorgt ervoor dat de zenuw langdurig tot rust komt, zonder deze te beschadigen. De behandeling duurt in totaal ongeveer 15 minuten.

  Kans op bijwerkingen

  • Napijn: Een zenuwbehandeling kan in het begin napijn geven. Dit kan zelfs enkele dagen duren. Dit is andere pijn dan de oorspronkelijke zenuwpijn en tegen deze napijn helpt een normale pijnstiller zoals een paracetamol doorgaans wel. Zo nodig kan uw pijnspecialist of huisarts een andere pijnstiller voorschrijven.
  • Opvliegers: Door de medicatie die wordt ingespoten bij de zenuw kunt u opvliegers krijgen. Bij vrouwen kan de menstruatie korte tijd verstoord raken.
  • Ontregelde bloedsuikerspiegel bij diabetici: Bij diabetici kunnen de bloedsuikerspiegels een aantal dagen verhoogd zijn. Extra controle van de bloedsuikers is daarom aan te raden.
Naar boven

Bezoekt u een van onze locaties?

Vul voor uw komst deze vragenlijst in