Maatregelen en veelgestelde vragen rondom corona. Meer informatie

Zorgpad

Atypische aangezichtspijn

 1. Atypische aangezichtspijn

  Wat is het?

  Omschrijving
  Atypische hoofdpijn is hoofdpijn waarvan we niet weten wat de oorzaak is. Vaak is er al uitgebreid onderzoek gedaan door de kaakchirurg en neuroloog. 

  Klachten

  • Patiënten omschrijven een diepe pijn in het aangezicht.
  • Kan eenzijdig maar ook dubbelzijdig zijn.
  • Is vaak chronisch.

  Behandelmogelijkheden

  Hieronder leest u welke behandelmogelijkheden er zijn. Het resultaat van deze behandelingen is afhankelijk van verschillende factoren en kan per patiënt verschillend zijn. De pijnspecialist of verpleegkundig specialist bespreekt met u welke behandeling het beste bij u past.

 2. Medicatie

  Behandeling met medicijnen

  In eerste instantie zal de pijnspecialist of verpleegkundig specialist proberen de pijn te bestrijden met medicijnen. Dit kunnen pijnstillers zijn. Als eerste wordt geprobeerd de pijn te bestrijden met paracetamol of NSAID's (een bekend voorbeeld van een NSAID is Ibuprofen). Helpt dat niet dan kan overgestapt worden naar sterkere pijnstillers. Uw pijnspecialist of verpleegkundig specialist kan u hier meer over vertellen.

  Behalve pijnstillers zijn er ook nog andere medicijnen mogelijk. Deze medicijnen zijn eigenlijk bedoeld om andere aandoeningen te behandelen, maar hebben ook een gunstige werking op het verminderen van de pijnprikkels, voorbeelden hiervan zijn medicijnen tegen epilepsie en medicijnen tegen depressie.

 3. Zenuwblokkade

  Blokkade van de Ganglion Pterygopalatinum

  Afhankelijk van uw klachten kan er een zenuwblokkade gedaan worden maar dit is niet in alle gevallen de oplossing.

  Mogelijk ligt een (deel) van de oorzaak bij het ganglion pterygopalatinum. Dit is een zenuwknoop net achter het jukbeen waarin veel zenuwbanen samenkomen. Deze zenuwknoop is belangrijk voor behandelingen van sommige vormen van pijn in het gezicht.
  Door deze zenuwknoop met een speciale naald te benaderen en vervolgens te behandelen met warmte, wordt de zenuwknoop verdoofd (geblokkeerd). Dit gebeurt onder röntgendoorlichting. Dat betekent dat er tijdens de behandeling continue röntgenbeelden worden gemaakt zodat de pijnspecialist de zenuwknoop goed kan zien.

  Over deze behandeling is nog geen folder beschikbaar, de arts kan u hier meer over vertellen.

Naar boven

Bezoekt u een van onze locaties?

Vul voor uw komst deze vragenlijst in