Maatregelen en veelgestelde vragen rondom corona. Meer informatie

Zorgpad

Aangezichtspijn

 1. Aangezichtspijn

  Wat is het?

  Bij aangezichtspijn heeft u pijn aan het gezicht, vaak aan één kant van het gelaat.

  Oorzaak

  Het ganglion van Gasser is een zenuwknoop die in die in de schedel naast de hersenstam ligt. Hier komt de nervus (= zenuw) trigeminus samen. De nervus trigeminus is de 5-de hersenzenuw en betstaat uit 3 takjes. Elk takje verzorgt een deel van het gelaat. 

  • Tak 1 = bovenste tak, verzorgt de zenuwgeleiding boven op het hoofd, het voorhoofd en rond het oog.
  • Tak 2 = middelst tak, verzorgt de zenuwgeleiding van de bovenkaak en neus.
  • Tak 3 = onderste tak verzorgt de zenuwgeleiding van de onderkaak.

  De oorzaak is niet altijd duidelijk. Mogelijk kunnen bloedvaten drukken op de zenuw. Dit is niet wetenschappelijk bewezen.

  Symptomen

  Kortdurende aanvallen van schietende en felle pijn. die vaak worden uitgelokt door gewone prikkels zoals eten, wassen, scheren, tocht, koude en warmte.

  Behandelmogelijkheden

  Hieronder leest u welke behandelmogelijkheden er zijn. Het resultaat van deze behandelingen is afhankelijk van verschillende factoren en kan per patiënt verschillend zijn. De pijnspecialist of verpleegkundig specialist bespreekt met u welke behandeling het beste bij u past.

 2. Medicatie

  Behandeling met medicijnen

  In eerste instantie zal de pijnspecialist of verpleegkundig specialist proberen de pijn te bestrijden met medicijnen. Dit kunnen pijnstillers zijn. Als eerste wordt geprobeerd de pijn te bestrijden met paracetamol of NSAID's (een bekend voorbeeld van een NSAID is Ibuprofen). Helpt dat niet dan kan overgestapt worden naar sterkere pijnstillers. Uw pijnspecialist of verpleegkundig specialist kan u hier meer over vertellen. 

  Behalve pijnstillers zijn er ook nog andere medicijnen mogelijk. Deze medicijnen zijn eigenlijk bedoeld om andere aandoeningen te behandelen, maar hebben ook een gunstige werking op het verminderen van de pijnprikkels. Voorbeelden hiervan zijn medicijnen tegen epilepsie en medicijnen tegen depressie.

 3. Zenuwblokkade

  Zenuwblokkade (van de ganglion Gasseri)

  De behandeling in het kort
  De aangezichtspijn wordt veroorzaakt door een prikkeling van de aangezichtszenuw. Deze zenuw vertakt zicht in drie takken naar gebieden in het gezicht: boven de ogen (tak 1), rond de neus en wang (tak 2) en onder de mond (tak 3). De drie takken komen samen in een zenuwknoop die het ganglion Gasseri wordt genoemd. Deze zenuwknoop wordt voor langere tijd verdoofd (geblokkeerd) door met een speciale naald de zenuwknoop aan te prikken en te behandelen met warmte. Dit gebeurt onder röntgendoorlichting. Dat betekent dat er tijdens de behandeling continue röntgenbeelden worden gemaakt zodat de pijnspecialist de zenuwknoop goed kan zien. 

  Lees ook de folder over deze behandeling

 4. Andere behandelmogelijkheden

  Operatie of bestraling

   Als een behandeling met medicijnen en/of een zenuwblokkade niet of niet voldoende helpen, zijn er nog andere alternatieven. Hiervoor verwijst de pijnspecialist u door naar een gespecialiseerd behandelcentrum.

  • Operatie: Dit zal in een gespecialiseerd neurochirurgisch centrum plaatsvinden.
  • Behandeling met een 'Gamma Knife': Dit is een behandeling met een hoge dosis straling op de 3-delige zenuw. Dit vindt in een gespecialiseerd centrum plaats.
Naar boven

Bezoekt u een van onze locaties?

Vul voor uw komst deze vragenlijst in