Zorgpad

Gordelroos (Herpes Zoster)

Gordelroos is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het Herpes Zoster virus. Dit is het virus dat op kinderleeftijd de waterpokken veroorzaakt. Nadat de waterpokken zijn verdwenen, nestelt het virus zich in een zenuwknoop in de wervelkolom (zie fig. 1)) en kan daar jaren in rust blijven zitten. U merkt daar dan niets van.

(fig. 1) Waterpokken is een virusinfectie die vooral jonge kinderen treft. Nadat de uitslag is verdwenen, nestelt het virus zich in de zenuwknoop in de wervelkolom

Op latere leeftijd kan het tijdens een periode van bijvoorbeeld verminderde weerstand of stress weer actief worden. De zenuw gaat dan ontsteken en opzwellen. Het veroorzaakt dan uitslag met jeukende en pijnlijke vlekjes en blaasjes aan één kant van de romp. We noemen dit dan gordelroos. (Zie fig. 2)

(fig. 2) Het virus kan op latere leeftijd weer actief worden en pijn en uitslag aan één kant veroorzaken. 

De blaasjes zijn gevuld met vocht. Dit vocht is besmettelijk. Kijk vooral uit in het contact met zwangere vrouwen en baby's. 

  1. Medicijnen

    Behandeling met medicijnen

    Gordelroos gaat meestal na twee tot vier weken vanzelf over. Sommige patiënten blijven echter pijn houden, ook al is de uitslag verdwenen. Dit komt doordat de zenuwknoop nog steeds geprikkeld is en pijnsignalen doorstuurt naar de hersenen. 

    Bij dit soort 'zenuw'pijn werken gewone pijnstillers meestal niet. 

    De pijnspecialist kan dan proberen de pijn te verminderen met andere medicijnen.
    Meestal worden medicijnen tegen depressie of epilepsie gebruikt. Deze middelen blijken soms ook goed te helpen bij zenuwpijn. Uw pijnspecialist kan u hier meer over vertellen.

    Daarnaast kan de pijnspecialist in overleg met u proberen of medicijnen die behoren tot de groep 'opiaten' de pijn kunnen verminderen, een voorbeeld hiervan is fentanyl (morfine)

    Resultaat

    De resultaten van een behandeling met medicijnen zijn meestal goed, maar in verband met de bijwerkingen van deze medicijnen kan het soms beter zijn om tóch voor een andere behandeling te kiezen. Hieronder leest u meer over deze mogelijkheden. 

  2. Pleister

    Qutenza pleister

    Dit is een pleister waarin een pijnstillend middel zit. Dit middel (Capsaïcine) is een stofje dat onder andere in hete pepers zit. Dit stofje wordt gebruikt om zenuwpijn aan de huid te verlichten. De pleister wordt op het pijnbehandelcentrum aangebracht op het pijnlijke gebied. de pleister moet ongeveer een uur blijven zitten. Het stofje kan een branderig en soms pijnlijk gevoel geven, te vergelijken met zonnebrand.

    Resultaat

    Meestal wordt de pijn na één tot twee weken minder. Het kan soms wel tot twaalf weken duren voordat de pijn helemaal verdwenen is. Meestal blijft de pijn dan definitief weg. In een enkel geval komt de pijn na een maand of drie toch weer terug. In dat geval kan de pijnspecialist de behandeling herhalen of kunt u samen beslissen om over te gaan op een andere behandeling.

    Meer informatie over de Qutenza pleister leest u in de folder

  3. Epidurale injectie

    Epidurale injectie

    Dit is een behandeling waarbij medicijnen in de epidurale ruimte worden gespoten. De epidurale ruimte is de ruimte in de wervelkolom. Deze ruimte loopt van uw nek tot uw stuitje.

    De epidurale ruimte ligt aan de achterkant van de wervels.

    Voor deze behandeling wordt u een paar uur opgenomen op de afdeling dagbehandeling van het Pijnbehandelcentrum.

    Lees meer over de epidurale injectie in deze folder.

  4. Zenuwblokkade

    Blokkade van de sympathicus

    De sympathicus is een zenuwbaan die aan de voorzijde van de wervelkolom loopt ter hoogte van de onderrug. Deze zenuwbaan regelt het doorsturen van pijnsignalen naar de hersenen. Als de arts deze zenuw bij u blokkeert, worden de signalen minder goed doorgegeven en neemt uw pijn af.

    De arts blokkeert de zenuwbaan door met een naaldje lichte stroomstootjes toe te dienen aan de zenuw. Hierdoor verdooft de zenuw en worden de pijnprikkels minder goed doorgegeven. het kan ook zijn dat de pijnspecialist kiest voor een blokkade door middel van medicijnen. 

    Bij deze behandeling maakt de arts gebruik van röntgenbeelden zodat hij precies kan zien waar de zenuwbaan zich bevindt. Op de beelden kan hij ook zien of de naald op de juiste plaats is ingebracht. 

    Hoe lang deze behandeling effect heeft, verschilt per patiënt. Soms is een aanvullende behandeling nodig.

    Meer informatie over de blokkade met stroom leest u in deze folder. 

    Meer informatie over de blokkade met medicijnen leest u in deze folder.

Naar boven