‘Deze pomp geeft me meer vrijheid ´

In juli 2001 werd bij Bert Dambrink diabetes geconstateerd. Vanaf dat moment moest hij zichzelf vier maal per dag een injectie geven met insuline. Hij moest bovendien meer regelmaat aanbrengen in zijn leven, goed letten op zijn eten en dagelijks regelmatig zijn bloedsuikerwaarden controleren. Een flinke aanpassing van zijn leven dus. In juli van dit jaar kreeg Bert een insulinepomp aangebracht. Een uitkomst: ”Ik kan de hoeveelheid insuline veel directer bijsturen.”

De insulinepomp bestaat uit een kastje ter grootte van een mobiele telefoon, een verbindingsslangetje en een naaldje dat onderhuids bij Bert is aangebracht. ”Het aanbrengen van dat naaldje is een fluitje van een cent”, vertelt Bert. ”En het pompje is zo klein, dat ik het overdag makkelijk in mijn broekzak kan dragen. ´s Nachts ligt het naast me op mijn matras. Een comfortabele oplossing.”

Prettig
”Het pompje adviseert automatisch de juiste hoeveelheid insuline,” vervolgt Bert. ”En eet ik bijvoorbeeld een keer wat meer koolhydraten, waardoor ik meer insuline nodig heb? Dan voer ik dat in de pomp in, die dan direct een aangepaste hoeveelheid insuline voorstelt. Ik kan veel sneller bijsturen en voel me daar prettig bij.
Deze pomp geeft me meer vrijheid in mijn leven. Ik hoef er niet meer op te letten dat ik mezelf vier maal per dag een injectie moet geven. Wel moet ik nog altijd regelmatig mijn bloedsuikerwaarden controleren. Ook dat kan electronisch via een sensor, maar die heb ik niet. Ik hoop dat ik daarvoor binnenkort in aanmerking kom.”