3 vragen aan...Barend Hylkema, orthopedisch chirurg in het Albert Schweitzer ziekenhuis

Waar kun je het beste revalideren na het krijgen van een nieuwe knie of heup?
"Na een dag of drie hoeft de patiënt niet meer in het ziekenhuis te blijven. Dan is het voor de patiënt het prettigste om in een vertrouwde omgeving verder te herstellen, thuis of dichtbij huis. Als de nazorg goed geregeld is, zoals in de Hoekse Waard, sturen wij de patiënt met een gerust hart naar huis."

Wat is 'goede' revalidatie?
"Een zorgvuldige begeleiding van de patiënt door een ervaren fysiotherapeut. Het blijkt dat de patiënt sneller herstelt buiten het ziekenhuis. Na twee en zes weken komt de patiënt voor controle bij de orthopeed."

Wat moet een patiënt vooral NIET doen?
De patiënt mag in het begin niet bukken, 'hurken' en geen zwaar (lichamelijk) werk doen. Het lichaam heeft minimaal zes weken nodig om aan de nieuwe knie of heup te wennen. Ons advies is: haast u niet, gun uw lichaam de tijd.”

Wist u dit?

Revalideren na een orthopedische ingreep:

  • De operatie van een versleten heup of knie duurt ongeveer één à twee uur. Hierbij wordt het versleten gewricht vervangen door een prothese.
  • Meestal loopt de patiënt de eerst zes weken na de operatie met twee elleboogkrukken. De volgende zes weken wordt dat één elleboogkruk. Patiënten die gewend zijn met een rollator te lopen, mogen deze blijven gebruiken.
  • De patiënt mag in het begin niet bukken, 'hurken' en geen zwaar (lichamelijk) werk doen.
  • Voor een goed herstel is het belangrijk dat de patiënt zich aan deze leefregels houdt.
  • Een fysiotherapeut begeleidt de patiënt thuis verder met de revalidatie.
  • De patiënt blijft onder controle van de orthopeed.