Zorgpad

Operatie aan de lever

Bij de meeste patiënten wordt een operatie aan de lever gedaan om uitzaaiingen van een kankergezwel weg te halen. Sommige patiënten moeten voor de operatie eerst een aantal chemokuren ondergaan. Bij een klein deel van de patiënten is een operatie nodig om een goedaardige zwelling in de lever, die veel klachten veroorzaakt, weg te halen.

Op deze pagina kunt u in het kort lezen wat u kunt verwachten. Lees hier meer informatie in de folder.

  1. Operatie

    Operatiemogelijkheden

    Het deel van de lever waarin de afwijking zich bevindt wordt verwijderd. De operatie kan op twee verschillende manieren gedaan worden:

    • Via een ‘open procedure’. Daarbij wordt een snede rechts op uw bovenbuik ter plaatse van de ribbenboog gemaakt.
    • Via een kijkoperatie (laparoscopie). Hierbij worden een aantal kleine sneetjes in de buik gemaakt, waardoor een camera en de operatie-instrumenten in de buik worden gebracht. Eén van de sneetjes wordt iets groter gemaakt om het gedeelte van de lever uit de buik te kunnen halen. Soms blijkt tijdens de kijkoperatie dat de chirurg onvoldoende zicht heeft in de buik of dat het niet lukt om de afwijking met deze techniek te verwijderen. Dan wordt alsnog overgegaan tot een open procedure.

    De duur van de operatie is afhankelijk van de grootte van het deel van de lever dat wordt weggehaald en kan tussen de 3 en 6 uur duren. Het weefsel dat tijdens de operatie wordt verwijderd, gaat naar de patholoog-anatoom voor verder onderzoek.

    RFA staat voor Radio-Frequente Ablatie. Klik op de balk hieronder om meer over deze techniek te lezen.

    RFA van de lever

    Bij deze techniek wordt een naaldelektrode in de tumor geplaatst. Door deze naald wordt stroom geleid wat zorgt voor wrijving van de cellen. Hierdoor ontstaat hitte en gaan de cellen uiteindelijk dood. Er is geen grote operatie aan de lever nodig als de levertumor op deze manier behandeld kan worden. Bij de behandeling ontstaat er geen grote wond. Als er geen complicaties zijn, mag u de volgende dag naar huis.

    In de eerste dagen na de RFA-behandeling komen er afvalstoffen vrij. Hierdoor kunnen de ontstekingswaarden in het bloed stijgen en kan uw lichaamstemperatuur de eerste dagen na de operatie verhoogd zijn.

    Soms wordt een RFA van de lever verricht in combinatie met het verwijderen van een deel van de lever. De opname in het ziekenhuis is dan een aantal dagen langer.

    In deze animatie worden de verschillende operatiemogelijkheden uitgelegd:
     

  2. Complicaties

    Soms loopt het anders

    De belangrijkste complicaties die na deze operatie kunnen optreden, zijn een nabloeding, lekkage van gal, infecties en leverfunctieproblemen. Soms is dan een tweede operatie nodig.

    Ontsteking van de buikwond (wondinfectie). Dit is een ontsteking van uw huid op de plaats van de hechtingen. Uw huid ziet rood en/of er lekt wondvocht uit de wond. Bij een wondinfectie worden de hechtingen verwijderd, zodat de ontsteking uit de wond gespoeld kan worden. U hoeft voor een wondinfectie niet in het ziekenhuis te blijven.

  3. Herstel

    Na de operatie

    Na de operatie gaat u naar de verkoeverkamer. Uw bloeddruk en hartslag worden gecontroleerd. Soms gaat u voor minimaal één nacht naar de afdeling Intensive Care (IC). Dit hangt af van de soort operatie en uw lichamelijke toestand. Zodra uw situatie stabiel is wordt u overgeplaatst naar de verpleegafdeling.

    Injectie tegen trombose

    U krijgt elke avond een injectie om de kans op trombose te verminderen. Als deze injecties thuis nog door moeten gaan, leert de verpleegkundige dit aan u. Mocht u zelf niet willen injecteren, dan kan een huisgenoot dit leren of kan de thuiszorg ingeschakeld worden.

    Bewegen

    Onderzoek wijst uit dat hoe fitter en beter iemand een operatie in gaat, des te sneller het herstel na de operatie zal zijn. Hoe beter uw conditie dus voor uw operatie is, hoe kleiner de kans op complicaties na de operatie is.

    Ook na de operatie is het voor uw herstel van groot belang om zo snel mogelijk te starten met bewegen. U kunt natuurlijk zelf bijdragen aan het meer bewegen tijdens uw opname. Een aantal dingen die u kunt doen om actief te blijven zijn:

    • Doe ’s ochtends uw pyjama uit en doe gewone kleding aan.
    • Zorg voor goede schoenen of sloffen waarop u niet uitglijdt.
    • Probeer te eten en drinken in een stoel aan tafel.
    • Probeer zo min mogelijk in bed te liggen. Kom bijvoorbeeld uit bed als u bezoek krijgt.
    • Loop regelmatig over de afdeling.
    • Ga als dit mogelijk is eens met uw bezoek van de afdeling af.
    • Wissel beweging en rust af. Doe bijvoorbeeld elk uur wat oefeningen. Of ga elk uur even zitten op een stoel of lopen over de gang.

    Ademhalingsoefeningen

    Om het herstel na de operatie zo snel en goed mogelijk te laten verlopen geeft de fysiotherapeut u ademhalingsoefeningen en beweegadviezen.
    Een buikoperatie beïnvloedt de ademhaling. De pijn aan de wond, de narcose en het meer in bed liggen, zorgen ervoor dat de ademhaling oppervlakkiger wordt. Hierdoor worden de onderste delen van uw longen minder goed gebruikt en kan er zich meer slijm gaan ophopen. Dit kan tot gevolg hebben dat de longblaasjes gaan verkleven (atelectase) en/of dat de slijmophoping een ontsteking veroorzaakt (longontsteking).
    Door ademhalingsoefeningen te doen na de operatie, worden uw longen zo goed mogelijk gebruikt en zal het risico op verkleving en ontsteking verminderen.

    Eten en drinken

    Vanaf de dag na de operatie mag u weer normaal eten en drinken.

  4. Thuis

    Naar huis

    De chirurg bespreekt met u wanneer u weer na huis mag. De verblijfsduur in het ziekenhuis is afhankelijk van de soort operatie en uw lichamelijke toestand. Samen met de verpleegkundige wordt gekeken of u hulp nodig heeft in de thuissituatie.

    Leefregels

    Het verloop van uw herstel hangt af van de grootte van uw operatie en uw algehele lichamelijke conditie. Om de kans op complicaties te verminderen geven wij u een aantal adviezen mee:

    • De eerste vier tot zes weken niet zwaar tillen. Dit betekent dat u maximaal één kilo mag tillen.
    • Geen zwaar huishoudelijk werk doen zoals ramen zemen, stofzuigen etc. gedurende de eerste zes weken. Daarna mag u geleidelijk weer wat zwaarder huishoudelijk werk gaan doen.
    • Douchen mag. U mag pas weer in bad als de hechtingen verwijderd zijn.
    • Wandelen en fietsen mag op geleide van de pijn. Autorijden mag na overleg met de chirurg.
    • U mag weer gaan werken na overleg met de chirurg.
    • Paracetamol en alcohol hebben een negatief effect op de levercellen. Afhankelijk van de grootte van de leveroperatie mag u tijdelijk geen alcohol en paracetamol gebruiken. Aangezien de lever weer aangroeit na de operatie, mag u meestal na zes weken wel weer alcohol en paracetamol gebruiken.
Naar boven