Zorgpad

CT-scan

Een CT-scan is een röntgenonderzoek waarbij dunne dwarsdoorsnede foto's worden gemaakt van uw buik. Dit geeft een veel preciezer beeld dan een gewone röntgenfoto. De CT-scan wordt alleen van de buik gemaakt. Door de foto's krijgt de arts informatie over de vorm, de ligging en de structuur van uw organen en weefsels.

Op deze pagina kunt u in het kort lezen wat u kunt verwachten. Lees hier meer informatie in de folder.

 1. Onderzoek

  Verloop CT-scan

  Het is meestal nodig om tijdens het onderzoek een jodiumhoudend contrastmiddel in een bloedvat in te spuiten. Zo kunnen we een goede afbeelding krijgen van de verschillende organen en weefsels. Voorafgaand aan de CT-scan prikt een doktersassistent of laborant een infuus in een bloedvat in uw arm. Via dit infuus krijgt u tijdens de CT-scan het contrastmiddel toegediend.

  Van het contrastmiddel kunt u lichte bijwerkingen krijgen zoals een rare smaak in uw mond, een warm gevoel door uw hele lichaam en/of het gevoel dat u urine laat lopen. Deze bijwerkingen verdwijnen weer binnen enkele minuten.

  Een CT-scan duurt ongeveer 15 minuten. 
 2. Na afloop

  Na de CT-scan

  Na het onderzoek kunt u direct weer eten en drinken. Als u veel drinkt, 2 à 3 glazen water extra, plast u de contrastvloeistof weer uit. Omdat u contrastvloeistof via de bloedbaan heeft gekregen mag u tot één uur na het onderzoek geen voertuig besturen.

 3. Uitslag

  Hoe nu verder?

  De uitslag krijgt u bij uw volgende afspraak met uw specialist.

Naar boven

Bezoekt u een van onze locaties?

Vul voor uw komst deze vragenlijst in