Zorgpad

Colonoscopie

U bent doorverwezen door uw huisarts of via het bevolkingsonderzoek. U heeft een afspraak bij de afdeling Maag-Darm-Leverziekten in het Albert Schweitzer ziekenhuis. De eerste afspraak voor intake en uitleg vindt plaats bij een Maag-Darm-Leverarts (MDL-arts) of verpleegkundige. Bij de volgende afspraak wordt u onderzocht door middel van een colonoscopie.

Colon is het Latijnse woord voor dikke darm. Scopie betekent ‘kijken in’. Bij een colonoscopie wordt in uw dikke darm gekeken of er afwijkingen zijn. Dit is het belangrijkste onderzoek om darmkanker vast te stellen. Bij dit onderzoek gebruikt de MDL-arts een endoscoop. Dit is een flexibele - deels bestuurbare - slang, waarin een kijker met een klein lampje zit. De arts brengt deze endoscoop via uw anus in de dikke darm. Een colonoscopie is het enige onderzoek waarbij uw darmwand bekeken kan worden.

Op deze pagina kunt u in het kort lezen wat u kunt verwachten. Lees hier meer informatie in de folder.

U bent nu hier

HomepageDarm- en leverkankerOnderzoekenColonscopie
  1. Voorbereiding

    Wat u vooraf kunt doen

    Twee dagen voor het onderzoek

    U mag geen brood met pitjes of zaadjes en geen fruit met pitjes eten.

    Dag vóór het onderzoek

    • In de ochtend gebruikt u een normaal ontbijt.
    • Als lunch (12.00 uur) gebruikt u een lichte maaltijd (brood, soep of wat pasta) en neemt u de twee tabletten Bisacodyl in. Na de lunch mag u niets meer eten.
    • U mag alles drinken tot 15.00 uur. Na 15.00 uur mag u alleen nog heldere dranken drinken. Heldere vloeistoffen zijn bijvoorbeeld water, sportdranken, heldere soep, heldere appelsap, thee zonder melk en heldere koolzuurhoudende en niet- koolzuurhoudende dranken. Donkergekleurde dranken, zoals cola of cassis, mogen niet.
    • U neemt het eerste zakje Picoprep/Picolax/Moviprep om 18.00 uur in. U kunt de Picoprep/Picolax/Moviprep oplossen in een kopje (150 ml) water. U roert twee tot drie minuten. De vloeistof kan warm worden. Wacht dan even met drinken tot de drank is afgekoeld.
    • Daarna drinkt u minimaal twee liter heldere vloeistoffen in drie uur.

    Dag van het onderzoek

    • U neemt vier uur voor het onderzoek thuis het tweede zakje Picoprep/Picolax/Moviprep in. Zie het schema in de folder over de voorbereiding op een colonoscopie.
    • Daarna drinkt u minimaal twee liter heldere vloeistoffen in twee uur.
    • Twee uur voor het onderzoek mag u niets meer drinken.

    Medicijnen

    Als u medicijnen gebruikt, bespreek dit dan met de arts of verpleegkundige.

  2. Onderzoek

    De colonoscopie

    Eerst komt de verpleegkundige u ophalen uit de wachtruimte en neemt u mee naar de voorbereidingsruimte. Hier worden een aantal voorbereidingen getroffen voor het onderzoek.

    Rustgevende medicijnen

    Soms wordt het onderzoek als onprettig ervaren. De arts kan u meestal een pijnstiller of kalmeringsmiddel geven waardoor u rustig en/of slaperig wordt. Soms mag u geen kalmeringsmiddelen hebben. De arts die het onderzoek doet, bespreekt dit dan met u.

    Het inbrengen van de endoscoop

    Om de endoscoop te kunnen inbrengen, moet u op uw linkerzij gaan liggen. De endoscoop wordt daarna via uw anus in uw dikke darm geschoven.
    Door de scoop wordt lucht in uw darm geblazen. Zo kan het slijmvlies beter bekeken worden. Het opvoeren van de endoscoop en het inblazen van lucht kan een pijnlijk gespannen gevoel in uw buik geven. Tijdens het onderzoek mag u de ingeblazen lucht als windjes weer laten gaan.

    Stukjes slijmvlies wegnemen

    De arts kan tijdens het onderzoek stukjes slijmvlies wegnemen voor onderzoek. Dit doet hij via de ingebrachte endoscoop. U voelt hier niets van. Het wegnemen van weefsel kan een beetje bloedverlies geven.
    De arts kan tijdens het onderzoek poliepen ontdekken. Dit zijn paddenstoelachtige uitstulpingen in de darm. Om deze te verwijderen wordt een lusje om de poliep heen gelegd.
    Daarna wordt met een elektrisch stroompje de poliep los gesneden. Om ervoor te zorgen dat er alleen stroom op de metalen lus komt te staan en u geen stroom voelt, wordt er een plaat op uw bovenbeen geplakt. Het verwijderen van poliepen doet geen pijn.

    Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

  3. Naar huis

    Na het onderzoek

    Na het onderzoek kunt u nog wat vocht en/of bloed via uw anus verliezen. Wij raden u daarom aan om een inlegger te dragen.

    Zonder kalmerende medicijnen

    Als u tijdens het onderzoek geen kalmerende medicijnen heeft gekregen, kunt u direct naar huis.
    De arts die het onderzoek heeft uitgevoerd, geeft u direct na het onderzoek een voorlopige uitslag.
    Als er stukjes slijmvlies voor verder onderzoek zijn weggenomen, dan is de uitslag daarvan na ongeveer een week bekend. Afhankelijk van de uitslag van het onderzoek, kan verder onderzoek of een behandeling nodig zijn. Uw behandelend (huis)arts bespreekt dit met u.

    Bij gebruik kalmerende medicijnen

    Als u tijdens het onderzoek wel medicijnen heeft gekregen, wordt u na het onderzoek, naar de uitslaapruimte gebracht.
    Daar moet u nog minstens een half uur blijven. De verpleegkundige vertelt u de voorlopige uitslag van het onderzoek en bespreekt zo nodig de vervolgafspraken. De rest van de dag is uw reactievermogen minder. Daarom mag u niet aan het verkeer deelnemen. Uw begeleider haalt u op de uitslaapkamer op en begeleidt u naar huis.

U bent nu hier

HomepageDarm- en leverkankerOnderzoekenColonscopie
Naar boven