Zorgpad

Bloedonderzoek

Naast algemeen bloedonderzoek wordt ook de CEA-waarde bepaald. Dit is een zogenoemde tumormarker die kan wijzen op de aanwezigheid van kanker. De CEA-waarde kan ook verhoogd zijn bij andere vormen van kanker, bij ontstekingen, bij stress of door roken. Daarom wordt dit bloedonderzoek vaak uitgevoerd in combinatie met andere onderzoeken. 

Voor bloedonderzoek werkt het Albert Schweitzer ziekenhuis samen met Result Laboratorium. Op deze pagina kunt u in het kort lezen wat u kunt verwachten. Lees hier meer informatie op de website van Result Laboratorium.

U bent nu hier

HomepageDarm- en leverkankerOnderzoekenBloedonderzoek
 1. Voorbereiding

  Wat u vooraf kunt doen

  Neem het aanvraagformulier, dat u van de arts gekregen heeft, goed door. Hierop kunnen instructies vermeld staan die voor u van belang zijn. Bijvoorbeeld of u nuchter moet zijn voor de test of een afspraak moet maken.

  Nuchter zijn

  Nuchter wil zeggen dat u op de dag voor het onderzoek vanaf 22.00 uur niet meer mag eten, drinken en roken. Het is wel toegestaan om water of thee zonder toevoegingen te drinken. Als u medicijnen gebruikt dan kunt u deze innemen zoals u gewend bent, tenzij uw arts iets anders met u heeft afgesproken.

  Locatie

  Voor de meeste testen kunt u op alle bloedafnamelaboratoria en prikposten terecht en is een afspraak maken niet nodig. Maar sommige onderzoeken kunnen niet op elke priklocatie of tijdstip uitgevoerd worden of moet er een afspraak gemaakt worden. U hoort dit van uw arts of het staat op het aanvraagformulier vermeld.

  Legitimatiebewijs mee

  Neem altijd uw legitimatiebewijs mee als u voor een onderzoek komt. Wij zijn wettelijk verplicht dit te controleren voor we een onderzoek bij u gaan uitvoeren.

  Lees meer over de verwerking van uw persoonlijke gegevens in de privacyverklaring.

 2. Voor het prikken

  Voorafgaand aan het onderzoek

  Afhankelijk van de locatie kan het zijn dat u zich aan moet melden bij een balie of aanmeldzuil. Indien dit niet het geval is kunt u plaatsnemen in de wachtkamer.

  Aanmelden

  Voor het aanmelden via een zuil kiest u voor een knop waarachter uw bezoek wordt vermeld. De zuil zal een bonnetje printen en het systeem plaatst u in de wachtrij bij de medewerker die u kan helpen. U neemt vervolgens plaats in de wachtruimte tot uw nummer op het beeldscherm verschijnt. Hier verschijnt ook in welke behandelkamer u wordt verwacht.

  Uw gegevens

  De bloedafnamemedewerker neemt het aanvraagformulier van u in ontvangst en controleert uw gegevens. De aanvraag wordt geregistreerd en de medewerker noteert eventueel bijzonderheden. Daarna worden de buisjes waarin het bloed wordt opgevangen voorzien van een sticker met een uniek laboratoriumnummer. Het aantal en type buisjes is afhankelijk van de aangevraagde testen.

 3. De bloedafname

  Bloedprikken, wat kunt u verwachten?

  Voor een bloedafname neemt u plaats in een stoel of op een bed. U kunt bij de laborant uw wensen of zorgen aangeven. Bijvoorbeeld als u angstig bent, voorgaande keren slechte of goede ervaringen heeft gehad, allergisch bent voor de pleister of als u behoefte heeft aan meer privacy.

  Het prikken

  Bloedafname kan door middel van een prik in de ader (vena) of in een haarvaatje (capillair vena). De keuze voor een prikmethode is afhankelijk van de hoeveelheid bloed die nodig is voor het onderzoek. Een capillaire punctie gebeurt meestal in de vinger. Bij een vena punctie krijgt u een stuwband (strakke band) om uw arm en wordt de prikplaats ontsmet. Vervolgens zal de laboratoriummedewerker u prikken en de benodigde buisjes vullen. Na het verwijderen van de naald wordt de prikplaats afgedrukt met een watje. Als het bloeden gestopt is, wordt er een pleister over het watje geplakt.

  Mogelijke complicaties

  Meestal veroorzaakt een venapunctie geen complicaties, maar er kan in sommige gevallen een (pijnlijke) blauwe plek (hematoom) ontstaan. Vaak kan dit voorkomen worden door het wondje goed af te drukken na de prik, maar het is niet altijd te voorkomen. Neem contact met uw huisarts als het hematoom extreem groot wordt of als uw hele arm pijnlijk is.

 4. De uitslag

  Wanneer krijgt u de uitslag?

  Het laboratorium rapporteert de uitslagen van het onderzoek vaak binnen één week aan uw behandelaar. De verpleegkundig specialist bespreekt de uitslag vervolgens met u.

U bent nu hier

HomepageDarm- en leverkankerOnderzoekenBloedonderzoek
Naar boven

Bezoekt u een van onze locaties?

Vul voor uw komst deze vragenlijst in