Zorgpad

Te snel klaarkomen (premature ejaculatie)

We spreken van een vroegtijdige zaadlozing als de man klaarkomt voor of binnen één minuut nadat hij bij zijn sekspartner naar binnen gaat. Hoeveel mannen aan vroegtijdige zaadlozing lijden is niet duidelijk, omdat niet iedere man zich hiermee meldt bij zijn arts. De schattingen lopen uiteen van 3 tot 30 procent.

U bent nu hier

HomepageBekkenbodemcentrumAandoeningenSeksuele problemenTe snel klaarkomen (premature ejaculatie)
  1. Aandoening

    Kenmerken van een vroegtijdige zaadlozing

    Bij mannen treedt gemiddeld 5 à 6 minuten na penetratie een zaadlozing op. Veel mannen hebben hierover andere voorstellingen, omdat onder vrienden andere verhalen circuleren of omdat in (porno-) films andere verwachtingen worden gecreëerd. De tijd tot het klaarkomen kan veranderen door omstandigheden, zoals ouder worden, de duur van de relatie en opwinding. 

    De kenmerken van vroegtijdige zaadlozing zijn:
    • De man komt klaar voor of binnen één minuut na vaginale penetratie;
    • Het is onmogelijk om de zaadlozing te vertragen;
    • Het geeft negatieve persoonlijke gevolgen, zoals spanning, ergernis, frustratie en/of het vermijden van seksuele intimiteit.
    Mannen beschrijven vaak het onvermogen om het klaarkomen te controleren als het grootste probleem. Door deze onzekerheid wordt de vroegtijdige zaadlozing versterkt. 
     
    Bij de vroegtijdige zaadlozing wordt een verschil gemaakt tussen mannen die vroeger een normale zaadlozing hadden (secundaire premature ejaculatie) en mannen die altijd al snel klaar kwamen (primaire premature ejaculatie). 
     
    Oorzaak
    Hoe vroegtijdige zaadlozing ontstaat is onduidelijk. In studies worden zowel psychologische als lichamelijke factoren als oorzaak genoemd. Oorzaken kunnen zijn: 
    • infecties van de prostaat;
    • schildklieraandoeningen;
    • gebruik van medicatie; 
    • diabetes;
    • overgewicht;
    • emotionele problemen;
    • stress. 
    Soms kunnen ook erectiestoornissen (het niet goed vast kunnen houden van de erectie) en de hierdoor ontstaande prestatiedruk een oorzaak van vroegtijdige zaadlozing zijn.
     
    Gevolgen 
    De patiënt en zijn partner hebben vaak in hoge mate last van de vroegtijdige zaadlozing. Vrouwen geven aan dat het kernprobleem daarbij niet de vroegtijdige zaadlozing is, maar het vermijden van intimiteit door de partner. Ook is seksualiteit vaak onbespreekbaar tussen partners. Vrijgezelle mannen voelen zich door vroegtijdige zaadlozing geremd om een relatie aan te gaan.
  2. Onderzoeken

    Diagnose stellen

    Bespreek uw klachten met uw huisarts of specialist. Als het nodig is kan u doorverwezen worden naar de uroloog. 
     
    Onderzoek uroloog
    De uroloog zal eerst vragen stellen om inzicht in het probleem te krijgen. U kunt als u wilt ook uw partner meenemen naar het gesprek zodat hij of zij ook zijn of haar kant van het verhaal kan vertellen.
     
    Vervolgens zal een kort lichamelijk onderzoek van de penis, de balzak en soms de prostaat plaatsvinden waarbij naar lichamelijke afwijkingen wordt gekeken. Dit onderzoek is niet pijnlijk. In sommige gevallen wordt er nog een inwendige echo van de prostaat gemaakt, wordt er inwendig aan de prostaat gevoeld of een (uitwendige) echo van de testikels gemaakt.
     
    Ook zal er een bloed- en eventueel urineonderzoek plaatsvinden om onder andere schildklieraandoeningen en prostaatontstekingen uit te sluiten.
     
    Gespecialiseerd team
    Als de uroloog vermoedt dat er mogelijk (ook) psychologische en/of seksuologische factoren een rol kunnen spelen bij de erectiestoornissen, kan u besproken worden in het maandelijkse multidisciplinair overleg (MDO), bestaande uit een specifiek geschoold team met daarin: een gynaecoloog-seksuoloog, een uroloog met seksuologische specialisatie, een klinisch psycholoog-seksuoloog  en  bekkenfysiotherapeut met aantekening seksuologie. 
     
    Het doel van het multidisciplinaire overleg is ervoor te zorgen dat de patiënt naar de juiste plek wordt verwezen voor een oplossing van het probleem. Ook wordt in het overleg de voortgang in het behandeltraject besproken en kan dit traject zo nodig worden aangepast.
     
    Een specialist kan u verwijzen naar:
    • De klinisch psycholoog-seksuoloog: Patiënten met seksuologische klachten, die samenhangen met medische factoren, kunnen voor psychologisch-seksuologische aspecten behandeld worden in ons ziekenhuis. Soms wordt er gekozen voor een eenmalige afspraak bij de klinisch psycholoog-seksuoloog voor een zogenoemd ‘indicatiegesprek’, zodat er gericht verwezen kan worden naar een andere zorgverlener. 
    • De bekkenfysiotherapeut met aantekening seksuologie: Als bij patiënten vermoed wordt dat de klachten veroorzaakt of onderhouden worden door bekkenbodemproblemen, kan de patiënt terecht in ons ziekenhuis. De aantekening in het register seksuologie NVVS verwijst naar de extra scholing die de bekkenfysiotherapeut heeft gehad en staat borg voor kwaliteit. 
  3. Behandeling

    Verschillende behandelmogelijkheden

    De arts zal een behandelplan opstellen dat bij uw situatie past. Daarbij wordt gekeken of u vroeger een normale zaadlozing had of altijd al snel klaarkwam. Er zijn verschillende mogelijkheden: medicatie, psychologische of seksuologische hulp, psycho-educatie, bekkenfysiotherapie of een combinatie van meerdere behandelingen. De uroloog zal met u bespreken welke behandeling in uw geval de beste kansen op succes heeft.

  4. Herstel

    Na de behandeling

    Bij de behandeling van vroegtijdige zaadlozing is het belangrijk om geen verkeerde verwachtingen te wekken. Met medicatie is het mogelijk om de tijd tot de zaadlozing maximaal te vervijfvoudigen. Een patiënt die dus altijd binnen 30 seconden klaar kwam, zal de ejaculatie waarschijnlijk ook na behandeling niet tot 10 minuten uit kunnen stellen.

    Medicijnen
    Mannen die altijd al te maken hebben gehad met een vroegtijdige zaadlozing, moeten vaak levenslang medicijnen gebruiken. Bij het stoppen van de medicatie komen de klachten vaak terug. Deze vorm van vroegtijdige zaadlozing is moeilijk te behandelen.

    Succesvolle behandeling
    Bij patiënten die voorheen wel een normale zaadlozing hadden, zijn de kansen op een succesvolle behandeling groter. Vaak kan de medische behandeling worden verminderd of gestopt, als het zelfvertrouwen en gevoel van beheersing van de zaadlozing is verbeterd. 

     

U bent nu hier

HomepageBekkenbodemcentrumAandoeningenSeksuele problemenTe snel klaarkomen (premature ejaculatie)
Naar boven