‘Het water liep in straaltjes van mijn handen af´

Als klein meisje had ze er al last van: overmatig transpirerende handen en voeten. Zodra ze zich nerveus maakte, kreeg Miranda Martinetti uit Dordrecht kletsnatte handen. Alles had ze al geprobeerd, maar niets hielp. Totdat de specialist in het Albert Schweitzer ziekenhuis een operatie voorstelde. Miranda: ´De dag erna merkte ik al meteen verschil.´

Iedereen heeft wel eens last van klamme handen of voeten, maar dat is heel wat anders dan de aandoening van Miranda Martinetti. ”Bij examens of een verjaardag liep het water met straaltjes van mijn handen af. Dat is echt heel vervelend, je voelt je super onzeker. Ik heb alles geprobeerd om ervanaf te komen: acupunctuur, meer eelt op mijn handen kweken, zalfjes... niets hielp. Totdat ik terecht kwam bij dr. Schütte in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Hij kon het probleem van mijn natte handen oplossen.”

Zenuwknopen
Via een operatie werd er bij Miranda een bepaalde ‘zenuwknoop’, gelegen in de borstholte, uitgeschakeld. Deze ‘knopen’ kunnen verantwoordelijk zijn voor de overmatige transpiratie. De dag na de operatie merkte Miranda al meteen verschil: ”Ik heb nu klamme handen als ik nerveus ben, maar het wordt niet erger dan dat. Daar is goed mee te leven. Ik kan zo´n operatie in principe aan iedereen aanraden. Ik wil nu graag ook een operatie om van de overmatige transpiratie in mijn voeten af te komen. Maar dat is een grotere en lastigere operatie. Zodra dit echter kan, ga ik ervoor.”